Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!

(Traducción al castellano, al final)

Catalunya pateix expoli fiscal. Espanya ens roba!

Això és una campanya de màrqueting on es barrejen les mentides amb les bajenades.

Anem a pams. “Expoli fiscal” vol dir que a una comunitat s’aplica una legislació fiscal diferent, uns tipus impositius diferents, que a la resta. Per exemple, hi hauria “expoli fiscal” si a Catalunya l’IVA fos del 25% quan a la resta d’Espanya és del 16% (el 18% a partir del proper Juliol). O bé si a Catalunya no estiguessin en vigor les Bonificacions fiscals vigents a la resta de l’Estat. Aixó és un expoli.

Doncs això no existeix. La legislació fiscal és la mateixa a tot l’Estat, els tipus impositius són els mateixos, les bonificacions tamé, i tot. Excepte… un impost que és competència de la Generalitat (el Impost de Successions i Donacions), on la Generalitat no vol pas aplicar les deduccions similars que ja gaudeixen a la resta de l’Estat.

El que volen dir els nacionalistes amb l’expressió “expoli fiscal” és que la quantitat, bruta, de diners recaptats a Catalunya és superior que la quantitat, bruta, de diners que s’inverteixen al territori. És a dir: dèficit.

És lògic. Les regions més riques patiran sempre aquesta diferència. Ja ho pateix Alemanya respecte d’Irlanda, per exemple… O la Vall d’Aran respecte del Montsià, i Sant Cugat del Vallès respecte de Ciutat Badia. I l’Avinguda Pedralbes respecte del carrer Banhs Nous…

Quan més ric és una regió o territori, més sofreix aquesta diferència.

No obstant això, qui més “pateix” a Espanya no és Catalunya, sinó les Illes Balears perquè… són més rics que nosaltres. Ja m’agradaria a mi que Catalunya patís més encara aquest dèficit, perquè això significaria que seria més pròspera del que ho es ara.

Si Catalunya fos independent… aquest dèficit continuaria existint. Una Catalunya independent s’estalviaria aquest dèficit si:

1. Els ingressos es mantinguessin igual o pugessin. La qual cosa no és ni demostrable ni creïble. Pel contrari, allò previsible és que els ingressos baixin, atesa la inestabilitat i l’incertesa, poc amiga de l’economia.

2. Les despeses es mantinguessin igual o baixessin. La qual cosa ja és radicalment impossible. Un Estat independent requereix despeses, que ara ens estalviem: defensa, exèrcit, relacions exteriors, provisions financeres al Banc Central i a institucions econòmiques internacionals, despeses d’organitzacions internacionals, aportacions a l’UE.

Al final, seria un mal negoci la independència: Més despeses i menys ingressos, ens menjaríem l’actual “dèficit” i encara necessitaríem més.

Mites i mites. Aquest mite és com una campanya de marketing per a obtenir adeptes a la causa nacionalista. Llàstima que sigui mentida.

Artícle complementari: “Els defensors de la pela“:

https://mitesimentides.wordpress.com/2010/05/30/amb-la-independencia-seriem-mes-rics-i-viuriem-millor/

______________________________________________________________________

Traducción al castellano (traducido por Javi Hispánico):

Cataluña sufre un expolio fiscal. ¡España nos roba!

Esta es una campaña de marketing donde se mezclan las mentiras con las tonterías.

Vayamos paso a paso. “Expolio fiscal” significa que en un territorio se aplica una legislación fiscal diferente, unos tipos impositivos diferentes, que en el resto. Por ejemplo, habría “expolio fiscal” si en Cataluña el IVA fuera del 25% cuando en el resto de España es del 16% (el 18% a partir del próximo Julio). O bien si en Cataluña no estuvieran en vigor las Bonificaciones fiscales vigentes en el resto del Estado. Esto es un expolio.

Pues eso no existe. La legislación fiscal es la misma en toda España, los tipos impositivos son los mismos, las bonificaciones también, y todo. Excepto… un impuesto que es competencia de la Generalitat (el Impuesto de Sucesiones y Donaciones), donde la Generalitat no quiere en absoluto aplicar las deducciones similares que ya disfrutan en el resto del Estado.

Lo que quieren decir los nacionalistas con la expresión “expolio fiscal” es que la cantidad, bruta, de dinero recaudado en Cataluña es superior que la cantidad, bruta, de dinero que se invierte en el territorio. Es decir: déficit.

Es lógico. Las regiones más ricas sufrirán siempre esta diferencia. Ya lo sufre Alemania respecto de Irlanda, por ejemplo… O el Valle de Arán respecto del Montsià, y Sant Cugat del Vallés respecto de Ciutat Badia. Y la Avenida Pedralbes respecto de la calle Banhs Nous…

Cuanto más rica es una región o territorio, más sufre esta diferencia.

No obstante, quien más “sufre” en España no es Cataluña, sino las Islas Baleares porque… son más ricos que nosotros. Ya me gustaría a mí que Cataluña sufriera más todavía este déficit, porque eso significaría que sería más próspera del que lo es ahora.

Si Cataluña fuera independiente… este déficit continuaría existiendo. Una Cataluña independiente se ahorraría este déficit si:

1. Los ingresos se mantuvieran igual o subieran. Lo cual no es ni demostrable ni creíble. Por el contrario, aquello previsible es que los ingresos bajen, vista la inestabilidad y la incertidumbre, poco amiga de la economía.

2. Los gastos se mantuvieran igual o bajaran. Lo cual es radicalmente imposible. Un Estado independiente requiere gastos, que ahora nos ahorramos: defensa, ejército, relaciones exteriores, provisiones financieras en el Banco Central y en instituciones económicas internacionales, gastos de organizaciones internacionales, aportaciones a la UE.

Al final, sería un mal negocio la independencia: más gastos y menos ingresos, nos comeríamos el actual “déficit” y todavía necesitaríamos más.

Mitos y mitos. Este mito es como una campaña de marketing para obtener adeptos a la causa nacionalista. Lástima que sea mentira.

Artículo complementario: “Los defensores de la pela“:

https://mitesimentides.wordpress.com/2010/05/30/amb-la-independencia-seriem-mes-rics-i-viuriem-millor/

Aquesta entrada s'ha publicat en Economia: la pela, Uncategorized, Victimisme i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!

 1. Retroenllaç: El cost del nacionalisme | Mites i mentides del nacionalisme català

 2. Pep ha dit:

  Benvolgut Senyor,
  Abans que fer afirmacions filòsofiques acompanyaria de xifres tot el que diu, és el que té l’economia en front de la ideologia partidista, que és, fins a cert punt, quantificable. Em temo benvolgut senyor, amb tot els respecte, que els números ‘canten’. Si fes servir números en lloc d’opinions, potser llavors no tindria tants arguments i se li veuria el llautó.
  Salutacions,
  Pep

 3. Plkert ha dit:

  No totes les comunitats autònomes estem per igual, sinó mira Euskal Herria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s