Tancament administratiu de la web news.cat per estar escrita en castellà

Foto: El nacionalismo catalán es una máquina apisonadora y uniformizadora.

.

(Traducción al castellano, al final)

Tancament administratiu de la web news.cat per estar escrita en castellà

El domini news.cat va ser cancel·lat administrativament el 3 de juny de 2010, per fer servir la llengua castellana i no pas la catalana. La Fundació PunCat, gestora del domini .cat per delegació de l’ICANN, va argumentar que aquests dominis d’internet havien d’estar redactats en català “necessàriament però no exclusivament”.

El domini .cat fou creat per a servir les necessitats de la comunitat lingüística i cultural catalana.  Segons la resposta del responsable del blog clausurat, Joaquim Ferrer Benat, l’ICANN estableix que la Comunitat .cat és aquella que compleix una de les condicions següents: 1) Escrit en català; 2) Escrit en qualsevol altre idioma sempre que difongui la cultura catalana; 3)  Escrit en qualsevol idioma i, encara que no difongui la cultura catalana, dirigir les seves comunicacions a aquesta Comunitat.

El blogger posa com exemple l’hipotètic cas d’una web d’estudiants xinesos, escrita en xinés, i dirigida a xinesos que viuen, estudien o treballen a Catalunya.  Ja què, segons Pujol, “és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya.”

Queda clar que la Fundació PuntCat no ho veu així, i va procedir sense més mirament a tancar la web d’ofici el mateix dia del termini.

Ja vaig redactar, en calent, el dia abans del tancament, un escrit de recolzament a la web i en contra del tancament.

Ara, només vull recordar el fet mateix del tancament administratiu per causa lingüística, i també fer una petita reflexió. Pot semblar que aquest fet no és una qüestió greu, ja què la web pot continuar oberta amb un altre domini: per tant,  no es manlleva el dret d’expressió i d’informació (ja què amb un simple canvi de domini l’activitat web continua endavant), sinó que es tracta una defensa legítima de les condicions d’ús d’un domini d’internet per part de l’autoritat amb competència per a gestionar-la.

Considero que el fet és més profund. Posa de manifest el fet perillós de què una ideologia concreta, el nacionalisme, s’ha apoderat de la identitat catalana, sectàriament. Per als nacionalistes, la Comunitat lingüística i cultural catalana -la identitat catalana- és aquella que es pot tancar dins l’estable nacionalista. Els límits d’aquest estable són purament estètics: identitat de tribu, els símbols, sentiments…  Si tu parles català, ets del Barça, celebres La Diada i portes barretina, ja ets un català: ets dels nostres.

En canvi, aquells que no volem enclaustrar el nostre cervell dins d’aquests límits superficials i ideològics, quedem fora del grup. Se’ns manlleva la nostra identitat. Per als nacionalistes, no som catalans tot i que hem nascut a Catalunya, com els nostres pares, avis i besavis, i tot i que estudiem,  treballem i vivim a Catalunya. Quedem exclosos. No podem fer servir el domini .cat perquè no pertanyem a la Comunitat cultural catalana, segons l’autoritat.

El nacionalisme català esdevé una màquina uniformadora i d’apiconar. Enclaustra la realitat dins del seu estable, conserva en formol les tradicions, esterilitza la creativitat, i exclou de la societat a aquells que no s’avenen a la seva “fe”.

.

________________________________________________________________

Traducción al castellano:

Cierre administrativo de la web news.cat por estar escrita en castellano

El dominio news.cat fue cancelado administrativamente el 3 de junio de 2010, por usar la lengua castellana y no la catalana. La Fundación PunCat, gestora del dominio .cat por delegación de l?ICANN, argumentó que estos dominios de internet debían estar redactados en catalán “necesariamente pero no exclusivamente”.

El dominio .cat fue creado para servir las necesidades de la comunidad lingüística y cultural catalana. Según la respuesta del responsable del blog clausurado, Joaquim Ferrer Benat, el ICANN establece que la Comunitat .cat es aquella que cumple una de las condiciones siguientes: 1) Escrito en catalán; 2) Escrito en cualquier otro idioma siempre que difunda la cultura catalana; 3) Escrito en cualquier idioma y, aunque no difunda la cultura catalana, dirigir sus comunicaciones a esta Comunidad.

El blogger pone como ejemplo el hipotético caso de una web de estudiantes chinos, escrita en chino, y dirigida a chinos que viven, estudian o trabajan en Cataluña. Ya qué, según Pujol, “es catalán todo aquel que vive y trabaja en Catalunya”.

Queda claro que la Fundación PuntCat no lo ve así, y procedió a cerrar la web de oficio el mismo día del vencimiento del plazo.

Ya redacté, en caliente, el día antes del cierre, un escrito de apoyo a la web y en contra del cierre.

Ahora, sólo quiero recordar el hecho mismo del cierre administrativo por causa lingüística, y también hacer una pequeña reflexión. Puede parecer que este hecho no es una cuestión grave, ya qué la web puede continuar abierta con otro dominio: por lo tanto, no se viola el derecho de expresión y de información (ya que con un simple cambio de dominio, la actividad de la web continúa), sino que se trata una defensa legítima de las condiciones de uso de un domino de internet por parte de la autoridad con competencia para gestionarla.

Considero que el hecho es más profundo. Pone de manifiesto una realidad peligrosa: cómo una ideología concreta, el nacionalismo, se ha apoderado de la identidad catalana, sectariamente. Para los nacionalistas, la Comunidad lingüística y cultural catalana –e incluso la identidad catalana- es aquella que se puede encerrar dentro del establo nacionalista. Los límites de este establo son puramente estéticos: identidad de tribu, los símbolos, sentimientos… Si tú hablas catalán, eres del Barça, celebras La Diada  y llevas barretina, ya eres un catalán: eres uno de nuestros.

En cambio, aquellos que no queremos enclaustrar nuestro cerebro dentro de estos límites superficiales e ideológicos, quedamos fuera del grupo. Se nos quita nuestra identidad. Para los nacionalistas, no somos catalanes a pesar de haber  nacido en Cataluña, como nuestros padres, abuelos y bisabuelos, y a pesar de  estudiar, trabajar y vivir en Catalunya. Estamos excluidos. No podemos usar el dominio .cat porque no pertenecemos en la Comunidad cultural catalana, según la Autoridad.

El nacionalismo catalán es una máquina uniformadora y apisonadora. Enclaustra la realidad dentro de su establo, conserva en formol las tradiciones, esteriliza la creatividad, y excluye de la sociedad a aquellos que no comulgan con su “fe”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Testimoni i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Tancament administratiu de la web news.cat per estar escrita en castellà

  1. Retroenllaç: El cost del nacionalisme | Mites i mentides del nacionalisme català

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s