Columnes de fum

Columnes de fum


Ja tenim el nou símbol del nacionalisme: les quatre columnes de Montjuic, que no sostenen res.  Noves de trinca amb l’etiqueta made in China, nues sota el cel, ocioses. Columnes de fum. A Atenes trobem columnes antigues, memòria viva d’un passat bimilenari. Aquí fem com el nou ric, que planta figuretes de gnom al jardí –el seu primer jardí- i cerca ascendents amb titol nobiliari al seu arbre genealògic. Avui hem recuperat les columnes erigides el 1919 i arrancades per Primo de Rivera en persona el 1928. Les dediquem “a tots els patriotes catalans de tots els temps”. Goita tu, ja som marquesos i comtes  (ay, no, que diu Guardiola que aquí no en tenim d’això, excepte a La Vanguardia Bilingüe de tota la vida). Correcció, doncs: ja som gloriosos. Però la glòria la conqueriren els avis, i nosaltres ens creiem nous rics. Hem dilapidat la fortuna familiar en el sector de la construcció nacional-patriòtica, i ara ens ha agafat el toro. Però tenim les quatre columnes de l’avi Puig i Cadafalch, el nou altar on anar de peregrinatge col·lectiu i poner a Dios por testigo de que nunca más pasaremos hambre.

.

Traducción al español:

Columnas de humo

Ya tenemos nuevo símbolo del nacionalismo: las cuatro columnas de Montjuic, que no sostienen nada. Nuevas de fábrica con la etiqueta made in China, desnudas bajo el cielo, ociosas. Columnas de humo. En Atenas vemos columnas antiguas, memoria viva de un pasado bimilenario. Aquí hacemos como el nuevo rico, que planta figuritas de gnomo en el jardín –su primer jardín- y busca ascendentes con título nobiliario en su árbol genealógico. Hoy hemos recuperado las columnas erigidas en 1919 y arrancadas por Primo de Rivera en persona en 1928. Las dedicamos “a todos los patriotas catalanes de todos los tiempos”.  La leche, nen, ya somos marqueses y condes (ay, no, que dice Guardiola que aquí no tenemos de esto, excepto en La Vanguardia Bilingüe de toda la vida). Corrección, pues: ya somos gloriosos. Pero la gloria la conquistaron los abuelos, y nosotros nos creemos nuevos ricos. Hemos dilapidado la fortuna familiar en el sector de la construcción nacional-patriótica, y ahora nos ha cogido el toro. Pero tenemos las cuatro columnas del abuelo Puig y Cadafalch, el nuevo altar donde ir de peregrinaje colectivo para poner a Dios por testigo de que nunca más pasaremos hambre.

.

Volver al “Diario”

Ir al índice de “mitos”

Aquesta entrada s'ha publicat en Diari, General, Història, Simulació social (matrix) i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Columnes de fum

 1. Josep Vallverd ha dit:

  Por cierto, la restauración de dichas columnitas ha debido costar un pastón…..un gasto muy apropiado en plena crisis, posiblemente los parados de larga duración olvidarán todos sus problemas al pasar junto a las 4 columnas.

 2. Riqui71 ha dit:

  Les 4 Columnes de Puig i Cadafalch com a símbol nacionalista? Depèn de com es miri. Criticar la seva construcció i criticar l’edició en català de La Vanguardia en català al·legant que en crisi econòmica s’han de gastar els diners en coses útils és el típic comentari demagògic dels anticatalanistes. L’excusa perfecta. Els tòpics d’aquesta mena ja me’ls sé tots, sóc jove i alhora massa vell com per a desconèixer-los. Entre els catalanistes independentistes de la ceba i els espanyolistes anticatalanistes, no sé qui és pitjor dels dos, però feu de Catalunya un paradís per a viure-hi.

 3. Jeipi ha dit:

  A Montjuïc, el lloc precís, s’aixeca un símbol del país: quatre imponents columnes gregues que esperen un frontó i un fris on digui: “Welcome to Las Vegas”.

 4. Ricard ha dit:

  Les quatre columnes de Puig i Cadafalch eren un símbol nacionalista quan es van erigir, sens dubte. De tota manera, tampoc en sembla ofensiva la seva restitució com a element arquitectònic i com a símbol de les quatre barres de la senyera. Que després cadascún faci la seva interpretació és una altra cosa. Em sembla bé que les hagin reconstruit com també em semblaria molt bé que tornessin a fer una rèplica de la nau Santa Maria al port de Barcelona, malauradament incendiada a l’any 1991 per Terra Lliure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s