Tu no ets gaire patriota, oi?

(Traducción al español, al final)

Tu no ets gaire patriota, oi?

L’altre dia vaig anar a Arenys de Munt, per motius de feina, i a banda de constatar que l’alcalde (el mateix que el de les consultes)  està més cremat que un rom cremat i se’n torna a donar classe al seu institut, vaig poder sentir el batec de la Catalonia profunda. Tot dinant, i abans de les postres, un em demana: “tu no ets gaire patriota, oi?”. Ho va dir amb un aire com sorprés i indignat alhora, ja què no podia entendre que un català no fos nacionalista…  com dient “tu no ets bona persona” (i això que no li vaig confessar que feia aquest blog). Per a aquestes ments d’esponja xopa d’ideologia cateta, tot ha de ser blanc o negre, amic o enemic, castellà o català… tot ho passen pel filtre del patriotisme: La pàtria esdevé la mesura del bé i el mal.

Vam saber que Lluis Llach té una Fundació inscrita a Madrid i sotmesa a la legislació estatal, perquè a Catalunya surt més car. Això, que a un altre país resulta normal (acollir-se a la legislació més avantatjosa, o comprar el producte més competitiu), aquí és motiu d’escàndol patrioteru:

– El Lluís Llach surt maleïnt a la Bozal perqué es va xivar: que aquestes coses es fan però no es diuen. I va plorar: “ser català resulta molt car”. Només li va faltar autoflagelar-se, tot cridant que la culpa és de Madrit. Si jo l’estiro fort per aquí…

– Poc després, la Rahola li clava l’estaca a Llach per ser “independentista intermitent”, com si el Llach hagués comès alta traïció a la pàtria catalana.

A veure, senyors i senyores i senyorus:

1. Prou victimisme, Llach: Si a Catalunya resulta més car constituir una Fundació, és perqué la Generalitat -que té competències en la matèria- així ho ha legislat. En aquest cas, més que victimisme hauríem de qualificar-lo de cinisme. La Generalitat legisla d’una manera, i resulta que la culpa és de Madrit

2. Prou patriotisme a la salsa Rahola: Si hom vol inscriure la seva Fundació a Madrid, València, París o Ítaca, doncs que ho faci on li roti. Ningú és cap traïdor (ni cap “intermitent“) per fer el que vulgui allà on vulgui, surtir del seu poble, viatjar una mica i veure una mica de món, allà on “li crida el vent”. Ara resulta que els patriotes han d’inscriure les seves fundacions a casa, i si ho fan a fora són uns patriotes intermitents, uns mals catalans, o no són gaire patriotes.

Companys patriotes, no és això!  Us haurien de donar barretinades a tots plegats, a veure si us treieu la botifarra mental del cap.

Que cadascú inscrigui el que vulgui a la ciutat que vulgui, i que tinguem sort!   Ja n’hi ha prou de jutjar les accions dels altres amb les anteojeras patriòtiques.

.

_______________________________________________________

Traducción al español:

Tú no eres muy patriota, ¿verdad?


El otro día fui a Arenys de Munt, por motivos de trabajo, y además de constatar que el alcalde (el mismo que el de las consultas) está más quemado que un ron cremat y vuelve  a su instituto a impartir clases, pude sentir el latido de la Catalonia profunda. Durante el almuerzo, y antes del postre, uno me dice: “tú no eres muy patriota, ¿verdad?”. Lo dijo con un aire como sorprendido e indignado a la vez, ya que no podía entender que un catalán no fuera nacionalista… como diciendo “tu no eres buena persona” (y eso que no le confesé que hacía este blog). Para estas mentes de esponja empapada con ideología cateta, todo ha de ser blanco o negro, amigo o enemigo, castellano o catalán… y lo pasan por el filtro del patriotismo: La patria resulta ser la medida del bien y el mal.

Supimos que Lluis Llach tiene su Fundación inscrita en Madrid y sometida a la legislación estatal, porque en Cataluña sale más caro. Esto, que en otro país resultaría normal (acogerse a la legislación más ventajosa, o comprar el producto más competitivo), aquí es motivo de escándalo patrioteru:

– Lluís Llach sale maldiciendo a la Bozal porque se chivó: que estas cosas se hacen pero no se dicen. Y lloró: “ser catalán resulta muy caro”. Sólo le faltó autoflagelar-se, diciendo que la culpa es de Madrit. Si jo l’estiro fort per aquí…

– Poco después, Rahola le clava la estaca a Lluís Llach por ser “independentista intermitente”, como si Llach hubiera cometido alta traición a la patria catalana.

A ver, señores y señoras y señoros:

1. Basta de victimismo, Llach: Si en Cataluña resulta más caro constituir una Fundación, es porque la Generalitat -que tiene competencias en la materia- así lo ha regulado. En este caso, más que victimismo tendríamos que calificarlo de cinismo. La Generalitat legisla de una manera, y resulta que la culpa es de Madrit

2. Basta de patriotismo a la salsa Rahola: Si uno quiere inscribir su Fundación en Madrid, Valencia, París o Ítaca, pues que lo haga donde le rote. Nadie es ningún traidor (ni ningún “intermitente“) por hacer lo que quiera allá donde quiera, salir de su pueblo, viajar un poco y ver un poco de mundo, allá donde “le llama el viento”. Ahora resulta que los patriotas tienen que inscribir sus fundaciones en Barcino, y si lo hacen fuera son unos patriotas intermitentes, unos malos catalanes, no son “gaire patriotes“.

Companys patriotes, no és això!  Os tendrían que dar barretinades a todos, a ver si se os quita la butifarra mental de la cabeza.

Que cada cual inscriba lo que quiera en la ciudad que quiera, i que tinguem sort! Y basta de juzgar a los demás con las anteojeras patrióticas.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diari, Economia: la pela, Simulació social (matrix), Victimisme i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Tu no ets gaire patriota, oi?

 1. Josep Vallverd ha dit:

  Las entendederas de un nazionalista son tan estrechas como su cerebro. Solamente saben seguir ciegamente a los seguidores de la secta y les confunde cualquier desviación del camino marcado.
  Ellos mismos son en este caso, víctimas de su própia estupidez.

 2. alfonso ha dit:

  El problema de estas bobadas es que ‘se pegan’, como las ladillas o la sarna…Hay que mantenerse alejado de estos cretinos gaznápiros.

 3. Òscar Adrián Ibáñez Ferreté ha dit:

  L’article proposa una reflexió sobre el patriotisme interessant i mostra certa irracionalitat en aquesta pràctica. Llastimosament, ni l’objectiu de l’article ni el del blog són fer una crítica del patriotisme sinó del que anomena “nacionalisme català”, fet que li fa, trobar en l’opinió no massa encertada d’una persona un motiu per generalitzar i, creure que el rival és inferior intel·lectualment (o que està encegat i no pot pensar).

  Doncs bé, no anirem bé fins que tots i dic, TOTS poguem veure que en els nostres adversaris polítics hi ha persones d’una talla intel·lectual i moral prou alta, i no anirem bé no només com a societat cohesionada, sinó com a promotors de les nostres idees, ja que això ens farà subestimar al rival i, sobretot que mai es pugui apropar a les nostres idees. Vosaltres creieu seriosament que és postiu en un territori on el partit més votat es defineix com a nacionalista escriure la paraula amb “z” per titllar-ho de feixisme? Com creieu que ho interpreten els votants de CiU? Un atac visceral no és mai una manera de convèncer, és violència verbal i provoca una reacció similar en el contrari.

  Per cert, molts dels qui aquí escriuen es consideren patriotes i són adversaris de persones com jo, que no me’n considero gaire. Jo també tindria la fundació a Madrid si ho cregués convenient. Aquestes persones, suposo que ja coneixen també les glòries pàtries fiscals de molts “espanyols” com Fernado Alonso o Arantxa Sánchez Vicario, per dir-ne algun.

  • Catanyola ha dit:

   Òscar, és que a Catalunya el borinot patriotero que emprenya és el nacionalisme català. Aquí el nacionalisme espanyol és irrellevant i inofensiu. A mi em fan angúnia tots els fanàtics de les banderes, però els que em fan més nosa a diari, per tenir-los al costat, són els de la barretina.

 4. Pablot ha dit:

  El nacionalismo Español está desde que tengo uso de razón, muy mal visto. En todas partes si uno veía una pegatina de la bandera de España en un coche o alguien con el típico chandal y la bandera en la costura… siempre se decía lo mismo: – Mira que facha! -.

  No entiendo aún ningún nacionalismo.

  Muy buen post!

 5. luis ha dit:

  Evidentemente que Lluis Llach tiene todo el derecho del mundo a poner su fundación donde le venga en gana (solo faltaba), lo que si se le puede criticar es su falta de coherencia; por ejemplo, es como si un cura o uno del opus se pasase todo el día criticando y demonizando a los gays (y los considere enfermos y los desee la peor de las muertes) y los fines de semana se los pasase pagando a chaperos y chupando pollas; por dios, nadie le niega a una persona ser gay, pero no exija a los demás lo que por detrás realiza a escondidas.
  O aquellas mujeres de derechas que gritaban contra el aborto, negando esa posibilidad a otras mujeres, pero que iban corriendo a Londres ellas solas o con sus hijas cuando por un desliz o una infidelidad se quedaban embarazadas.
  De todas formas, lo que más me asombra de Llach no es que sea nacionalista, sino que se autodefina como “de izquierdas” teniendo esos comportamientos tan de millonario capitalista. (Cualquiera tiene derecho a ser de derechas o de izquierdas, pero por dios, al menos que tenga un poquito de coherencia…)

 6. Pablot ha dit:

  Salva más bien diría que no existen las naciones, porque realmente la línea para separarlas es muy difusa y no es nada objetiva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s