La moció sobre l’autodeterminació i la “factoría de ficción” de Telecinco

(Traducción al espanyol, al final)

La moció sobre l’autodeterminació i la factoría de ficción de Telecinco

Avui el Parlament ha aprovat, gràcies a CiU, una moció a favor de l’autodeterminació de Catalunya, el qual qualifica de “dret irrenunciable”. No he vist al carrer cap esclat d’eufòria, ni senyeres al vent, ni segadors rampants. Al carrer tot és normalitat i indiferència envers la tertúlia de bar que han fet avui ses senyories al Parlament: Aquest dematí hi ha hagut una avaria als Ferrocarrils de la Generalitat (hem estat un quart d’hora aturats a Valldoreix). En arribar a Plaça Catalunya, he vist dos homes, asseguts al terra i amb pancartes, manifestant-se contra l’usura bancària davant l’oficina del Banc Santander a Passeig de Gràcia.  El cambrer del bar parlava amb un client sobre el descens de la clientela motivada per la Llei Antitabac. Uns altres clients es queixaven del preu de la benzina. A la feina, hem entrevistat un candidat a comptable que porta un any a l’atur: necessitem un comptable per un mes, només, i haurà d’instal·lar-se a les muntanyes d’Osca durant tot el mes, per un sou ínfim: ho accepta.  El bus turístic baixa quasi buit per Balmes. La Rambla de Canaletes és plena de gent passejant, com sempre, i la Plaça de Sant Jaume plena de coloms. A la zona universitària, ara mateix fa una temperatura de 16,9 graus centígrads, llueix el sol, no bufa res de vent, i l’ambient és quasi primaveral. Estudiants tombats a la gespa de la facultat de Dret, menjen tot parlant del nou reality show de Tele 5 (els concursants més polèmics dels realities de Telecinco y Cuatro estaran tots plegats i remanats en un reality de realities). Alguns estudiants –pocs—es pregunten què faran quan es llicenciïn… I en canvi, els polítics viuen en un univers paral·lel: al Parlament discuteixen d’autodeterminació i de voler imitar a Kosovo. Una qüestió que interesa només al 10% de la població que vota a les Consultes per la Independència. El Parlament sembla la Factoría de Ficción de Telecinco amb la qual ens volen distreure, tot narcotitzant-nos amb la cosa patriòtica.

_________________________________________________________

Traducción al español:

La moción sobre la autodeterminación y la  factoría de ficción de Telecinco

Hoy el Parlamento autonómico ha aprobado, gracias a CiU, una moción a favor de la autodeterminación de Cataluña, calificada como “derecho irrenunciable”. No he visto en la calle ningún estallido de euforia, ni senyeres al viento, ni segadores rampantes. En la calle todo es normalidad e indiferencia respecto de la tertulia de bar que han hecho hoy sus señorías en el Parlamento: Esta mañana hemos sufrido una avería en los Ferrocarriles de la Generalitat (un cuarto de hora parados en la estación de Valldoreix). Después de llegar a Plaza Cataluña, he visto a dos hombres manifestándose en contra de la usura bancaria ante la oficina del Banco Santander en Paseo de Gracia. El camarero del bar hablaba con un cliente sobre el descenso de la clientela motivado por la Ley Antitabaco. Otros clientes se quejaban del precio de la gasolina. En el trabajo, hemos entrevistado a un candidato a contable que lleva un año en el paro: necesitamos un contable sólo durante un mes, y tendrá que instalarse en Huesca, en un pueblo de montaña, durante todo ese mes por un sueldo ínfimo: lo acepta. El bus turístico baja casi vacío por Balmes. La Rambla de Canaletas está llena de gente paseando, como siempre, y la Plaza de San Jaime llena de palomas. En la zona universitaria, ahora mismo hace una temperatura de 16,9 grados centígrados, luce el sol, no sopla nada de viento, y el ambiente es casi primaveral. Estudiantes tumbados en el césped de la facultad de Derecho, almuerzan mientras comentan el nuevo reality show de Tele 5 (los concursantes más polémicos de los realities de Telecinco y Cuatro estarán todos juntos y revueltos en un reality de realities). Algunos estudiantes –pocos—se preguntan qué harán cuando se licencien… Y en cambio, los políticos viven en un universo paralelo: en el Parlamento discuten de autodeterminación y de querer imitar a Kosovo. Una cuestión que interesa sólo al 10% de la población que vota en las Consultas por la independencia. El Parlamento autonómico parece la “Factoría de Ficción” de Telecinco con que distraernos, narcotizándonos con la cosa patriótica.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diari, General, Simulació social (matrix), Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a La moció sobre l’autodeterminació i la “factoría de ficción” de Telecinco

 1. Cristian Jurado ha dit:

  Salutacions,

  És d’agrair trobar algun lloc on es presentin arguments amb cara i ulls en contra del nacionalisme i l’independentisme, donats o la manca d’ells o de la poca capacitat intel·lectual de qui haurien d’esgrimir-los.

  Voldria, si és possible fer alguns comentaris i consideracions al teu escrit:

  En primer lloc, crec que seria més preocupant pel teu antinacionalisme el fet que estiguessin aprovant aquest tipus de resolucions diàriament, i tinc entès que no és així i que ho han fet amb aquesta, si no vaig errat, tres vegades en 31 anys d’autogovern restablert, de manera que no crec que calgui “rasgarse las vestiduras”.

  En segon terme, els ciutadans en discuteixen, quan toca. No ho van fer després de la sentència del TC? jo recordo entre un milió i milió i mig de persones al passeig de gràcia, i t’asseguro que moltes de les proclames i banderes eren independentistes. Qui ho ha de debatre i capitanejar són els representants de la sobirania nacional, és a dir el diputats. Crec que si sumes CIU+ERC+SI sumen un bon grapat de nacionalistes… i aquesta gent els ha escollit el poble, amb els seus ideals i programes… pots enganyar algú una vegada, dues, però no tota una vida… per això cada cop l’independentisme guanya més pes i cada cop ens creiem menys (o gens) l’estat.
  http://eltemps.net/web/index.php?option=com_k2&view=item&id=3408:un-parlament-mes-sobiranista-que-no-sobira&Itemid=224
  Potser això t’orienta una miqueta més.

  I si som tants pocs, per què no deixen fer un referèndum, que el perdem, i quedar-nos sense raons? potser perquè llavors podríem crear jurisprudència com a ens jurídic o potser perquè no està tan clar que el perdríem? et recordo que la forquilla entre la que es mouen els sondejos són un 30-50 a favor i un 25-45 en contra…. posa-li un 30% de gent que vota a favor, i un 25% en contra… agafant els mínims eh, i tenim un 55% de participació amb un 60% de vots a favor del sí a la independència… això ja us fa més por?

  Tranquil, no patiu, com deia Joan Fuster: Som nacionalistes per poder deixar de ser-ho algun dia. En el moment que tinguem estat propi, no hi haurà el terrible nacionalisme que tant tems… i no pateixis, que serem moltíssim més tolerants amb els castellanoparlants catalans del que ho són els espanyols amb els catalanoparlants 🙂

  Apa, salut!

  • mitesimentides ha dit:

   Gràcies per la resposta, Cristian.

   Sí, ja recordo la mani del juliol… més d’un milió de persones, és a dir, en una superfície de 100.000 m2 hi havia més de 10 persones per metre quadrat!!! Pero al tanto, que jo no ho poso en dubte!!! , ja què a Catalunya tenim molts “fets diferencials”, i potser aquest és un altre. Com el do de la ubiqüitat, però a la inversa: els catalans gaudim del fet diferencial de tenir 10 persones alhora en el mateix metre quadrat.

   Jo ho vaig intentar a casa meva, amb la meva núvia, la seva germana i els meus veïns del cinquè, i no hi cabíem tots en el mateix metre quadrat, i això que estem tots primets gràcies a l’operació bikini i al plan Special K. Però clar, nosaltres som uns botiflers i no gaudim pas d’aquest do nacionalista d’estar deu persones alhora en el mateix punt. A més, mentre fèiem l’experiment la meva núvia em va demanar “que corra el aire” entre la seva germana i jo. I és que la germana està per sucar-hi pa, com la meva núvia, però aquest és un altre tema.

   Ara en serio. Crec que sí, que el suport social a l’independentisme és important, però en termes qualitatius, no pas quantitatius. Una élit nacionalista (minoritaria) governa una gran massa no nacionalista, els quals no estan pas organitzats, o bé es resignen al status quo nacionalista. Això es pot veure millor a les eleccions generals, que no s’asemblen gens ni mica a les autonòmiques.

   Salut!

   • Cristian Jurado ha dit:

    Estic molt d’acord amb tu que hi ha una majoria/minoria de la societat catalana nacionalista/independentista que davant la poca organització i/o immobilisme i passotisme de la resta es carrega el país i el seu destí a l’esquena i pren decisions i actua per tot el conjunt. Si la resta no hi té res a dir déu ser que ja els hi sembla bé.
    Possiblement aquest 30% sigui el mateix que vota a les consultes, que participa activament a la la societat civil i que va sortir a dir prou.
    Si mires una mica per la xarxa, veuràs que en un metre pots arribar a posar fins a 12 persones. Per fer números més rodons, deixem-ho en 10. Et puc ben assegurar que aquell dia hi havia cua a les sortides de metro i tren de gent carregades amb banderes que no podien ni sortir al carrer. Quan vam aconseguir arribar a Passeig de Gràcia vam estar apretats sense poder-nos moure com uns 20 minuts, i en veure que no avançava, vam baixar per Rambla Catalunya, on una marea de gent avançava a la manifestació per unir-nos-hi a Pssg de Gràcia amb Gran Via. Quan vam arribar a Tetuán encara hi havia gent a l’inici que no s’havien pogut moure, i altres que ja havien marxat desistint.
    Si multipliques uns 90,000m2 per 10 persones te’n fan 900,000…. Òmnium en va xifrar 1,5000,000, i la urbana 1,100,000, i això que aquests últims tendeixen a la baixa.
    Aquell dia t’asseguro que aquesta societat que pren decisions va dir prou, i si la resta no hi té res a dir, seguirem endavant amb el nostre projecte d’un país lliure i millor

 2. Cristian Jurado ha dit:

  Aquí pots calcular els metres quadrats, http://www.softmondo.com/SM/Manifestometro/Manifestometro.htm

  Holgadamente: 4
  Normal o proporcionalmente (en hilera): 6
  Apretadas: 10
  De modo asfixiante: Hasta 12
  Promedio Acertado en el plan proselitista: 10

  I t’hi deixo algunes imatges fetes per mi mateix, perquè no les hagis de buscar d’intereconomia que amb les fotos que van fer per helicòpter hi van anar 10,000 persones.

  http://dl.dropbox.com/u/17582589/IMAG0626.jpg no hi cabia una agulla
  http://dl.dropbox.com/u/17582589/IMAG0629.jpg carrers adjacents a a vessar
  http://dl.dropbox.com/u/17582589/IMAG0647.jpg a la gran via

  Dues fetes per periodistes:
  http://www.lafotoquegira.com/Maniestatut/ManiEstatut.html
  http://www.calidos.cat/panos/somunanacio/

  I una feta des d’helicòpter abans no arribés la gent a la Gran Via.

  No hi ha més cec que qui no vol veure.

  • mitesimentides ha dit:

   Ok, Cristian. Jo no posso en dubte que hi hagués 10 persones per metre quadrat. Jo només dic que quan ho entento (ficar 10 persones alhora dins del mateix metre quadrat), jo no he pogut. Però a Catalunya tot es possible. A més, una cosa son 10 persones quietas, y una altra cosa són 10 persones en moviment, caminant.

   Et deixo un altre enllaç, no fet per mi mateix, sinó per uns professionals:
   http://www.lynce.es/es/manifadetalle.php?cod=44

   I repeteixo. No posso en dubte la versió oficial dels 10-15 persones per metre quadrat. Jo només dic que a mi no em surt. Deu ser que soc un butifler, i no tinc aquest fet diferencial.

 3. Núria ha dit:

  Hola.

  Bé he de dir que no estic d’acord amb tu. El nacionalisme no és minoritari a Catalunya (que si l’independentisme). Parles del cost del nacionalisme català; bé, espero que aquesta crítica la sumis al què costa també el nacionalisme espanyol (que existeix, però ningú vol veure. Com tu dius no hi ha més cec…). Amb tot, estic d’acord en una cosa; una minoria governa a una massa desorganitzada. Això està clar. Però a l’hora d’afirmar amb tanta rotunditat que la independència interesa a només un 10% de la població catalana, de la mateixa manera que no afirmaria, tot i snet independentista, que arribem a ser un 50%.

  Crec que ningú amb cert grau d’objectivitat (que crec que tens tu), pot negar que l’independentisme ha crescut, i no pas poc els darrers anys. El problema que hi veig jo, és que no ha estat gràcies a la taca realitzada pels nostres polítics (ja sabem que només els interessa conservar la poltrona) sinó gràcies al afany des de Madrid a llançar una campanya anticatalana (perquè es pot nomenar d’altra manera?), sigui en forma de “telemadrid, Cope, etc., gràcies a les previsions catastrofistes del PP, o de la sentència de l’estatut. Fins i tot comencen a sorgir moviments independentistes deslligats del nacionalisme (http://minnc2010.wordpress.com/%C2%BFquienes-somos/#comments).

  L’aprovació d’aquesta moció no va més enllà de ser simplement una mena de gest simbòlic. Actes com la manifestació del 10J demostren que pel què fa referència a l’autogovern, és un tema cabdal a Catalunya (malgrat que no es demanava l’estatut, sinó més aviat una altra cosa). Jo no sé si erem un milió i mig o un milió, però si que sé que no em vaig poder moure de lloc en tota la tarda del colapse que hi havia.

  Per últim, està molt bé fer crítica al nacionalisme, però d’aquí a criminalitzar-lo hi ha un pas. Al cap i a la fi, s’ha de saber distingir.

  Bé, sense més, salutacions.

  • mitesimentides ha dit:

   Bona tarda, Núria,

   Gràcies per la teva resposta. És cert que és difícil establir conclusions rotundes en àrees socials, com aquesta, però quan afirmo que “la independència interesa només a un 10% de la població catalana” em refereixo a les dades de les Consultes per la Independència: a l’espera de coneixer els resultats a Bcn-ciutat i gran part de l’àrea metropolitana, només hi participa una minoria molt minsa. La resta s’ho mira amb indiferència:

   http://www.elpunt.cat/canals/politica/consulta-independencia/resultats-consulta-independencia.html

   Això coincideix, més o menys, amb els resultats electorals de partits independentistes.

   Ara per ara, la massa social a favor de la independència és minoritària.

   Per altra banda, no tots el vots de CiU són nacionalistes. CiU rep molts vots anti-socialistes, que a les generals voten PP. Per això CiU ha de “moderar” el seu discurs durant les eleccions.

   Finalment, a Catalunya patim un tipus de nacionalisme molt ranci i caspós. Liberticida. Amic de les garrotades administratives i del patrioterisme estil Torrente, però a la catalana. No pasa res per criticar-lo. A veure si ha de ser tabú i hem de viure en el gulag, sense opció a la crítica.

   Salutacions.

 4. Cristian Jurado ha dit:

  Hola Núria,

  No sé si et referies a mi o al propietari del blog en el teu comentari. Jo quan em referia a nacionalisme/independentisme majoritari/minoritari ho he dit així perquè s’agafi la posició que vulgui doncs el missatge que volia transmetre era el de que aquest sector de la societat timoneja la globalitat de la mateixa.
  Per altra banda, estic en el teu bàndol eh, que jo sóc independentista de mena xD.
  I del percentatge, el que arribava al 50% era el que va publicar la UOC: http://www.lavanguardia.es/politica/noticias/20091203/53836821020/catalunya-votaria-si-a-la-independencia-segun-la-uoc.html
  Ni tu ni jo ni ningú pot saber exacte i realment quant és, perquè fins que no fem un referèndum vinculant no ho sabrem. Potser ens enduem la sorpresa que en contra no hi vota tanta gent, i que el % de gent a favor és suficient per donar el gran pas.

  Només el temps i CiU (qui té majoria i ens ha de portar per la transició nacional) ens diran el què. http://eltemps.net/web/index.php?option=com_k2&view=item&id=3408:un-parlament-mes-sobiranista-que-no-sobira&Itemid=224

  Salut!

 5. Cristian Jurado ha dit:

  Perdona, però si de debò et creus que hi havien 75,000 persones com diuen els del lynce… tens un problema molt molt greu… van obrir l’espai aeri per als helicòpters que van fer les fotos un cop havia acabat la mani (20:30) quan la mani va començar a les 18:00 http://www.somunanacio.cat/www/somunanacio/ca/manifestacio.html …..

  T’ho torno a dir, no hi ha més cec que qui no vol veure, i que vulgui enganyar-se a sí mateix, que ho faci, però que no enganyi la resta.

  • mitesimentides ha dit:

   Cristian: Ja t’he dit que no poso en dubte la versió oficial: la de que hi havia entre 10 i 15 persones per metre quadrat (entre un milió i un milió i mig de persones, en una superfície de 100.000 m2).

   Que sí, que us dono la raó. Que hi havia aquesta densitat.

   Jo només dic que quan jo ho intento, a mi no em surt. Però no nego pas la versió oficial. A Catalunya tot és possible.

   També em crec als de El Corte Inglés, quan diuen que a la seva cursa hi participen 80.000 corredors, i omplen a vessar el Passeig de Gràcia.

   http://www.vozbcn.com/2010/07/11/25224/similar-cursa-corte-ingles/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s