Gans botiflers de la història

(Traducción al castellano, al final)

Grans botiflers de la història

“Tu no ets gaire patriota, oi?”, em va dir un company de feina, farà un mes, tot dinant a Arenys de Munt.  El noi m’ho va dir amb un aire de sorpresa i indignació alhora, ja què no podia entendre que un català, com ell, que és del Barça, parla en català, i el seu avi era un pagès de Tortosa, no fos nacionalista… com dient-me: “tu no ets bona persona”.

I és que el nacionalisme català esdevé la mesura del bé i el mal. L’epicentre i font de la moral. Vol ser el jutge diví que posa a la seva dreta els patriotes i a la seva esquerra els botiflers. Així, els patriotes serien els purs, els honorables bonshomes, els lluitadors per la pàtria perduda, defensors d’ideals més enllà de les petites misèries quotidianes… en resum: serien millors, superiors moralment.   En canvi, els que no combreguem amb la idea de pàtria dibuixada pel nacionalisme decimonònic, seriem una mena de dimonis socials, quintacolumnistes a ser derrotats i extingits, botiflers irredempts… en resum: inferiors, i –com diriala Bibiana Aído- éssers vius però no persones.

Per la seva banda, els que no tenen la sort de ser catalans, també gaudeixen de l’oportunitat de redempció: així, algú de fora que tingui carnet del Barça, porti barretina mental, i aprengui a dir “bon dia” en català, serà elevat socialment a la categoria de nou català. En canvi, aquells que no freqüentin els sagraments nacionalistes, continuaran éssent uns xarnegos, o sudakas, o moromierda, segons el seu origen étnico-lingüístic.

Avui em centraré en els botiflers. Un altre dia parlarem dels xarnegos i dels nous catalans, però anem a pams. Avui farem un homenatge a aquells catalans, homes i dones que, com jo, no combreguem amb la idea de pàtria decimonònica que defensen el Jimmy Jump,la Maria Lapiedra, el Carod-Rovira i altres “patriotes”.

Als germans botiflers els hi dedico aquest homenatge!

(Botifler: terme que es feia servir al s. XVIII per a anomenar els catalans que van lluitar al bàndol borbònic durantla Guerrade Successió del 1700-1714. Avui dia, aquest terme es fa servir, de forma pejorativa, per a assenyalar amb el dit els catalans que no compartim la ideologia nacionalista decimonònica avui imperant a Catalunya, i tenim altres formes de pensar diferents).

.

Pere-Anton Veciana i Rabassa  (Sarral, 1677 – Valls, 1736)

Fundador dels Mossos d’Esquadra.

Fou batlle de Valls i seguidor de Felip d’Anjou (futur Felip V) durant la Guerrade Successió. El 1719, acabada la guerra, organitzà una esquadra per a combatre als guerrillers ex-austriacistes que vagaven per la muntanya i es menjaven el ramat dels pastors del poble. Aquesta esquadra assolí tant de prestigi, que es va mantenir com a cos armant permanent i va evolucionar fins el que avui dia ésla Policiade Catalunya, els “Mossos d’Esquadra”. Pere Veciana va manar els Mossos fins la seva mort, i el succeir el seu fill Pere-Màrtir Veciana i Civit. També botifler. Què passa!

.

Josep Pla i Casadevall  (Palafrugell, 1897 – Llofriu, 1981)

Escriptor bilingüe.

El millor prosista en llengua catalana del s. XX, i no li van voler donar el “Premi d’Honor de les Lletres Catalanes” per botifler: perquè la cultura nacional-progressista d’aquest país nega el pa i la sal a aquells que no son membres de la seva secta. Pla era fill d’una família de petits propietaris rurals de l’Empordà, viatjà entre 1919 i 1936 per tota Europa i l’URSS. Quan esclata la guerra del 36, abandona Catalunya –no tenia vocació de màrtir- i s’exilia a la zona de Franco. Torna a l’Empordà el 1939, acabada la guerra, on s’instal·la fins que mor el 1981. Un vida rica i un personatge fascinant i complex, impossible de resumir en aquest paràgraf. Prometo un article més extens. Darrerament, els nacionalistes s’han adonat de la pífia que van cometre tot ignorant la seva vàlua, i intenten ara girar la truita. Com dia Pla: “La història romàntica [base del nacionalisme] és una història falsa. ¿Tindrem algun dia a Catalunya una autèntica i objectiva història?, ¿Tindrem una Història que no contingui les bajenades de les històries purament romàntiques que van sortint?”. Fascinant!

.

Salvador Dalí i Domènech  (Figueres, 1904 – 1989)

Pintor genial. Geni pintor

Dalí va deixar en testament, com a hereu universal dels seus bens i obra, a l’Estat Espanyol (tot anul·lant el testament anterior que instituïa co-hereus, a parts iguals, a l’Estat i Generalitat). A Jordi Pujol li va agafar un patatús: a partir d’aquell dia va començar a fer tics nerviosos, i encara li duren. Dalí era gran amic de Josep Pla i, com a ell, la kultura katalana el va vetar de tot homenatge i vida social.  Tant se val. Els genis com Dalí no necessiten cap reconeixement dels mediocres.

.

.

Jaume Vicens Vives  (Girona, 1910 – Lyon, 1960)

Mestre d’Historiadors

Mestre d’historiadors. Pare de la historiografia científica, tot desmuntant la historiografia romàntica creadora dels mites i llegendes nacionalistes. Introduir a casa nostra les corrents historiogràfiques europees. Criticat per col·laborar amb Franco, qui el volia fer Ministre de Cultura si Vicens no hagués mort de càncer als cinquanta anys d’edat. La seva vídua va ser honrada pel rei Joan Carles I amb la concessió del títol de Baronessa de Perpinyà l’any passat, el 2010. Que Carod-Rovira es rasqui.

.

.

Pau Gasol  (Barcelona, 1980)

Jugador de Bàsquet a l’NBA i a la selecció espanyola

Gasol no té complexos i està orgullós de ser català i espanyol: “Me siento a la vez catalán y español, lo uno y lo otro, pero no lo uno delante de lo otro”. O també, al magazine francés L’Equipe: “Llevar la camiseta del equipo nacional es un honor. Tener la oportunidad de ganar títulos defendiendo los colores de España es un sentimiento muy especial”. També el 2008, durant els Jocs Olímpics de Pekín:  “La mayoría de los jóvenes catalanes quieren formar parte de España”. I a la revista ELLE:  “El triunfo de muchos deportistas ha puesto a este país en el mapa del mundo… Mi patria es España, mi barrio, mi colegio, mi infancia”. I al diari El Mundo: “«¿De dónde saliste tú?», me han preguntado muchas veces. Yo respondo: «Pues de mi madre y de mi padre, de Barcelona, de España»”.

Cites del blog El Principal de Catalunya

Enllaç: http://elprincipatdecatalunya.blogspot.com/search/label/Pau%20Gasol

Vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=uVmESyAElkQ&feature=related

.

Marta Torner (Barcelona, 1978)

Actriu

Extracte d’una entrevista a “El Periódico de Catalunya”:

–¿Con quién iba en la final del Mundial que jugaron España y Holanda?

–Vaya tontería, pues con España. ¿Cómo voy a ir con Holanda…?

–Es que había catalanes que querían que ganasen los holandeses…

–Ya, pero yo no lo entiendo. Además, si hubiera alguna duda, el 80% del equipo era del Barça, con lo cual…

–Pues esto es lo que hay…

–Mi madre no se alegró de que ganara España, por ejemplo, y yo lo respeto. Pero no entiendo qué tiene que ver eso con la política. Mi madre es supernacionalista y culé.

–Puede ser, entonces, que estuviera muy enojada con lo del Estatut…

–Claro que está cabreada. Desde que trabajo en Madrid he cogido más distancia y me he dado cuenta de que hay mucho comecocos aquí y allí. Tanto que critican al nacionalista español. Pues es lo mismo allí.

–¿Se ha producido en Catalunya una fractura con esto de la selección?

–La fractura existe desde hace muchísimos años. El problema es que no se cura y se va complicando más. Yo me siento catalana, pero también veo que hay mucho chantaje emocional de una época ya pasada: deberíamos mirar hacia delante.

–¿Cree que es aún posible el encaje de Catalunya dentro de España?

–Ya de por sí la pregunta me molesta. ¿Por qué tiene que encontrar encaje cuando forma parte de España? Yo, desde que vivo en Madrid, estoy disfrutando de muchas cosas que en Barcelona no disfrutaba. He descubierto, por ejemplo, el flamenco.

Enllaç:  http://www.elperiodico.com/es/noticias/tele/20100721/marta-torne-gustaria-ahora-fichar-por-cuentame/397204.shtml

.

Xavi Hernández Creus (Terrassa, 1980)

Futbolista, jugador del Barça i de la selecció espanyola de futbol.

“¡Viva España!”

http://www.youtube.com/watch?v=4D0kgynsJQ0

.

.

.

.

General Prim [Joan Prim i Prats]. (Reus, 1814, Madrid, 1870)

Militar i polític. President del Consell de Ministres del Govern Espanyol

“Soldats! Podeu abandonar aquestes motxilles perquè són vostres, però no podeu abandonar aquesta bandera, que és de la Pàtria! Permetreu que l’estendard d’Espanya caigui en poder dels moros?”.

.

.

.

.

.

Jaume I el Conqueridor. (Montpeller, 1208 – Alzira, 1276)

Rei d’Aragó

Jaume I tingué una consciència profundament hispànica. Com a titular dela Coronad’Aragò, es considerava un dels cinc reis de les Espanyes (juntament amb Lleó, Castella, Portugal i Navarra). Era una època de reunificació peninsular, on es tenir sempre present el record de la unitat visigoda i romana.

Escriu l’historiador Marcel Capdeferro:

Jaime I, al que Rovira Virgili llama «padre de la nacionalidad catalana», tiene en su Crónica expresiones como las siguientes:

Refiriéndose a su padre, dice: «Nuestro padre el rey Pedro fue el rey más franco de cuantos hubo en España» (Crónica, 6). Hablando del noble catalán Guillem de Cervera dice que era «de los más sabios hombres de España» (34). Se refiere a sus fuerzas militares como «la fuerza que es de las mejores de España» (21). En otro capítulo (el 392) dice que Cataluña «es el mejor reino de España» y «la más honrada tierra de España». En repetidas ocasiones se refiere Jaime I a los «cinco reinos de España», eso es León, Castilla, Navarra, Aragón y Portugal.

Lo mismo acontece enla Crónicade Bernat Desclot. Refiriéndose a la batalla de las Navas de Tolosa narra los sucesos en los que intervinieron «los tres reyes de España, de los cuales no de ellos fue el rey de Aragón» (Cap. IV). Narra Desclot un viaje del Conde de Barcelona a Alemania para entrevistarse con el Emperador. Se presenta diciendo: «Señor, yo soy un caballero de España». Y se presenta ala Emperatrizdiciendo: «Yo soy un Conde de España al que llaman el Conde de Barcelona». El Emperador dice a su séquito: «… han venido dos caballeros de España, de la tierra de Cataluña» (Cap VIII).

.

(Continuarà!!!!!!!!!)

_____________________________________________________________

Traducción al castellano:

Grandes botiflers de la historia

“¿Tú no eres muy patriota, verdad?”, me dijo un compañero de trabajo, hará un mes, comiendo en Arenys de Munt. Me lo dijo con una mezcla de sorpresa e indignación, pues no podía entender que un catalán, como él, que soy del Barça, hablo catalán, y mi abuelo era un pagès de Tortosa, no sea nacionalista… cómo diciéndome: “tú no eres buena persona”.

Y es que el nacionalismo catalán es la medida del bien y el mal. El epicentro y fuente de la moral. Es el juez divino que pone a su derecha los patriotas y a su izquierda los botiflers. Así, los patriotas serían los puros, los honorables bonshomes, los luchadores por la patria perdida, defensores de ideales más allá de las pequeñas miserias cotidianas… en resumen: serían mejores, superiores moralmente. En cambio, los que no comulgamos con la idea de patria esbozada por el nacionalismo decimonónico, seriamos una especie de demonios sociales, quintacolumnistas a ser derrotados y extinguidos, botiflers irredentos… en resumen: inferiores, y –cómo diría Bibiana Aído- seres vivos pero no personas.

Por su parte, los que no tienen la suerte de ser catalanes, también disfrutan de la oportunidad de redención: así, un o de fuera que tenga carné del Barça, vista barretina mental, y aprenda a decir “bon día” en catalán, será elevado socialmente a la categoría de nou català (nuevo catalán). En cambio, aquellos que no frecuenten los sacramentos nacionalistas, continuarán siendo unos charnegos, o sudakas, o moromierda, según su origen étnico-lingüístico.

Hoy me centraré en los botiflers. Otro día hablaremos de los xarnegos y de los nuevos catalanes, pero vayamos por partes. Hoy haremos un homenaje a aquellos catalanes, hombres y mujeres que, como yo, no comulgamos con la idea de patria decimonónica que defienden Jimmy Jump, Maria Lapiedra, Carod-Rovira y otros “patriotas”.

A los hermanos botiflers va dedicado este homenaje!

(Botifler: término que se usaba al s. XVIII para denominar a los catalanes que lucharon en el  bando borbónico durante la Guerra de Sucesión del 1700-1714. Hoy día, este término se usa, de forma peyorativa, para señalar con el dedo a los catalanes que no compartimos la ideología nacionalista decimonónica, hoy imperante en Cataluña, y tenemos otras formas de pensar diferentes).

_____________________________________________________________

Comentaris aquí, si us plau

Comentarios aquí, por favor

Aquesta entrada s'ha publicat en General, Història, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.