Botiflers

(Traducción al castellano, al final)

Grans botiflers de la història

“Tu no ets gaire patriota, oi?”, em va dir un company de feina, farà un mes, tot dinant a Arenys de Munt.  El noi m’ho va dir amb un aire de sorpresa i indignació alhora, ja què no podia entendre que un català, com ell, que soc del Barça, parlo català, i el meu avi era un pagès de Tortosa, no fos nacionalista… com dient-me: “tu no ets bona persona”.

I és que el nacionalisme català ha esdevingut la mesura del bé i el mal. L’epicentre i font de la moral. Vol ser el jutge diví que posa a la seva dreta els patriotes i a la seva esquerra els botiflers. Així, els patriotes serien els purs, els honorables bonshomes, els lluitadors per la pàtria perduda, defensors d’ideals més enllà de les petites misèries quotidianes… en resum: serien millors, superiors moralment.   En canvi, els que no combreguem amb la idea de pàtria dibuixada pel nacionalisme decimonònic, seriem una mena de dimonis socials, quintacolumnistes a ser derrotats i extingits, botiflers irredempts… en resum: inferiors, i –com diria la Bibiana Aído- éssers vius però no persones.

Per la seva banda, els que no tenen la sort de ser catalans, també gaudeixen de l’oportunitat de redempció: així, algú de fora que tingui carnet del Barça, porti barretina mental, i aprengui a dir “bon dia” en català, serà elevat socialment a la categoria de nou català. En canvi, aquells que no freqüentin els sagraments nacionalistes, continuaran éssent uns xarnegos, o sudakas, o moromierda, segons el seu origen étnico-lingüístic.

Avui em centraré en els botiflers. Un altre dia parlarem dels xarnegos i dels nous catalans, però anem a pams. Avui farem un homenatge a aquells catalans, homes i dones que, com jo, no combreguem amb la idea de pàtria decimonònica que defensen el Jimmy Jump,la Maria Lapiedra, el Carod-Rovira i altres “patriotes”.

En homenatge a tots els botiflers!

(Botifler: terme que es feia servir al s. XVIII per a anomenar els catalans que van lluitar al bàndol borbònic durant la Guerra de Successió del 1700-1714. Avui dia, aquest terme es fa servir, de forma impròpia i pejorativa, per a assenyalar amb el dit els catalans que no compartim la ideologia nacionalista decimonònica avui imperant a Catalunya, i tenim altres formes de pensar diferents).

* * *

Pere-Anton Veciana i Rabassa  (Sarral, 1677 – Valls, 1736)

Fundador dels Mossos d’Esquadra.

Fou batlle de Valls i seguidor de Felip d’Anjou (futur Felip V) durant la Guerra de Successió. El 1719, acabada la guerra, organitzà una esquadra per a combatre els guerrillers ex-austriacistes que vagaven per la muntanya i es menjaven el ramat dels pastors del poble. Aquesta esquadra assolí tant de prestigi, que es va mantenir com a cos armant permanent i va evolucionar fins el que avui dia és la Policia de Catalunya, els “Mossos d’Esquadra”. Pere Veciana va manar els Mossos fins la seva mort, i el va succeir el seu fill Pere-Màrtir Veciana i Civit. També botifler. Què passa!

* * *

Josep Pla i Casadevall   (Palafrugell, 1897 – Llofriu, 1981)

Escriptor bilingüe.

El millor prosista en llengua catalana del s. XX, i no li van voler donar el “Premi d’Honor de les Lletres Catalanes” per botifler: perquè la cultura nacional-progressista d’aquest país nega el pa i la sal a aquells que no son membres de la seva secta. Pla era fill d’una família de petits propietaris rurals de l’Empordà, viatjà entre 1919 i 1936 per tota Europa i l’URSS. Quan esclata la guerra del 36, abandona Catalunya –no tenia vocació de màrtir- i s’exilia a la zona nacional. Torna a l’Empordà el 1939, acabada la guerra, on s’instal·la fins que mor el 1981. Un vida rica i un personatge fascinant i complex, impossible de resumir en aquest paràgraf. Prometo un article més extens. Darrerament, els nacionalistes s’han adonat de la pífia que van cometre tot ignorant la seva vàlua, i intenten ara girar la truita. Com deia Pla:“La història romàntica [base del nacionalisme] és una història falsa. ¿Tindrem algun dia a Catalunya una autèntica i objectiva història?, ¿Tindrem una Història que no contingui les bajenades de les històries purament romàntiques que van sortint?”. Fascinant!

* * *

Salvador Dalí i Domènech   (Figueres, 1904 – 1989)

Pintor genial. Geni pintor

Dalí va deixar en testament, com a hereu universal dels seus bens i obra, a l’Estat Espanyol (tot anul·lant el testament anterior que instituïa co-hereus, a parts iguals, a l’Estat i Generalitat). A Jordi Pujol li va agafar un patatús: a partir d’aquell dia, el president va començar a fer tics nerviosos, i encara li duren. Dalí era gran amic de Josep Pla i, com a ell, la kultura katalana el va vetar de tot homenatge i vida social.  Tant se val. Els genis com Dalí no necessiten cap reconeixement dels mediocres.

.

* * *

Jaume Vicens Vives  (Girona, 1910 – Lyon, 1960)

Mestre d’Historiadors

Mestre d’historiadors. Pare de la historiografia científica, tot desmuntant la historiografia romàntica creadora dels mites i llegendes nacionalistes. Va introduir a casa nostra les corrents historiogràfiques europees. Fou criticat per col·laborar amb Franco, qui el volia fer Ministre de Cultura, però Vicens va morir de càncer als cinquanta anys d’edat, abans del nomenament. La seva vídua va ser honrada pel rei Joan Carles I amb la concessió del títol de Baronessa de Perpinyà l’any passat, el 2010. Que Carod-Rovira es rasqui.

.

* * *

Pau Gasol  (Barcelona, 1980)

Jugador de Bàsquet a l’NBA i a la selecció espanyola

Gasol no té complexos i està orgullós de ser català i espanyol: “Me siento a la vez catalán y español, lo uno y lo otro, pero no lo uno delante de lo otro”. O també, al magazine francés L’Equipe: “Llevar la camiseta del equipo nacional es un honor. Tener la oportunidad de ganar títulos defendiendo los colores de España es un sentimiento muy especial”. També el 2008, durant els Jocs Olímpics de Pekín:  “La mayoría de los jóvenes catalanes quieren formar parte de España”. I a la revista ELLE:  ”El triunfo de muchos deportistas ha puesto a este país en el mapa del mundo… Mi patria es Españami barrio, mi colegio, mi infancia”. I al diari El Mundo: “«¿De dónde saliste tú?», me han preguntado muchas veces. Yo respondo: «Pues de mi madre y de mi padre, de Barcelona, de España»”.

Cites del blog El Principal de Catalunya

Enllaç: http://elprincipatdecatalunya.blogspot.com/search/label/Pau%20Gasol

Vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=uVmESyAElkQ&feature=related

* * *

Marta Torner  (Barcelona, 1978)

Actriu

Extracte d’una entrevista a “El Periódico de Catalunya”:

–¿Con quién iba en la final del Mundial que jugaron España y Holanda?

–Vaya tontería, pues con España. ¿Cómo voy a ir con Holanda…?

–Es que había catalanes que querían que ganasen los holandeses…

–Ya, pero yo no lo entiendo. Además, si hubiera alguna duda, el 80% del equipo era del Barça, con lo cual…

–Pues esto es lo que hay…

–Mi madre no se alegró de que ganara España, por ejemplo, y yo lo respeto. Pero no entiendo qué tiene que ver eso con la política. Mi madre es supernacionalista y culé.

–Puede ser, entonces, que estuviera muy enojada con lo del Estatut…

–Claro que está cabreada. Desde que trabajo en Madrid he cogido más distancia y me he dado cuenta de que hay mucho comecocos aquí y allí. Tanto que critican al nacionalista español. Pues es lo mismo allí.

–¿Se ha producido en Catalunya una fractura con esto de la selección?

–La fractura existe desde hace muchísimos años. El problema es que no se cura y se va complicando más. Yo me siento catalana, pero también veo que hay mucho chantaje emocional de una época ya pasada: deberíamos mirar hacia delante.

–¿Cree que es aún posible el encaje de Catalunya dentro de España?

–Ya de por sí la pregunta me molesta. ¿Por qué tiene que encontrar encaje cuando forma parte de España? Yo, desde que vivo en Madrid, estoy disfrutando de muchas cosas que en Barcelona no disfrutaba. He descubierto, por ejemplo, el flamenco.

Enllaç:  http://www.elperiodico.com/es/noticias/tele/20100721/marta-torne-gustaria-ahora-fichar-por-cuentame/397204.shtml

* * *

Joel González  (Figueres, 1989)

Medalla d’Or olímpic 2012

‘Soy feliz de ser catalán y escuchar el himno español en el podio’

joelnormal-365xXx80“Me siento feliz de ser catalán y de escuchar el himno español en el podio. Se está jugando a los extremos cuando la mayoría de los catalanes aprecia a Cataluña tanto como a España. Si tuviera que elegir entre una hipotética selección catalana y la española, algo que hoy por hoy lo veo muy lejano, valoraría todo lo que tengo que agradecer al Consejo Superior de Deportes y a ADO, que son los que me están ayudando en todo y permitiendo que pueda vivir del deporte. Ya se vería qué decisión tendría que tomar en ese momento, si llega a producirse la escisión, pero lo tengo bastante claro”.

* * *

Augusto Ferrer-Dalmau  (Barcelona, 1964)

Pintor

augusto“Ser muy catalán es ser muy español. Va unido”. El pintor se exilió de Cataluña por el ahogo nacionalista: “asqueado de la corrupción, la mentira i el clima bélico-político”. Desde el exilio, “hoy vivo en paz, dolido por el abandono a mis raíces, pero aliviado también por dejar atrás parte de mi pasado para hallar un presente real sin beligerancia”.

Aquí podeu veure una entrevista a aquest excel·lent pintor.

* * *

Cristina Brondo  (Barcelona, 1977)

Actriz

cbrondo_457“Me encanta decir que soy de Barcelona y española”.

“Hay problemas más importantes en la calle que la independencia de Cataluña. La gente lo está pasando muy mal y no es culpa de que nos quiten dinero por ser españoles y si es así, pues debería haberse hecho de otra manera”.

“Hay partidos políticos que necesitan la confrontación para existir. Sinceramente, lo del día 9 me parece una pérdida de tiempo y de dinero. Una cosa es tener el sentimiento nacionalista a nivel emocional y otra, generar una discordia con el resto de España”, critica.

“Yo soy catalana, vivo en Madrid y siempre me han tratado estupendamente bien. La relación de la gente en la calle es buena, otra cosa es que los políticos quieran vender otra historia. Hablo catalán y nunca me he sentido coartada, como tampoco veo que el catalán esté en peligro. Me encanta decir que soy de Barcelona y española”.

* * *

Andrés Velencoso  (Tossa de Mar, Girona, 1978)

Model i actor

velencosoabrir2“Soy español, catalán, y ciudadano del mundo.”

(Entrevista en diario ABC, 7 de agosto de 2014)

 .
.
.

* * *

Albert Boadella  (Barcelona, 1943)

Dramaturgo

20061018142543-boadella-boicot“Es que cuando uno se interpone a los delirios y los principios fundamentales de la tribu, primero es señalado como traidor a esas esencias, después es erosionado, degradado e insultado, como es mi caso, y finalmente es marginado y colocado en la muerte cívica. En Cataluña la muerte cívica, en el País Vasto es la física. Esta es toda la historia del nacionalismo. Y que no nos vengan con cuentos del nacionalismo pacífico porque no es verdad. Los nacionalismos son todos iguales. Por ciertas circunstancias unos se pueden volver más violentos que otros, pero la esencia del nacionalismo es esa.”

“Los nacionalismos llevan siempre este problema de libertad, es decir, que la libertad en la democracia es algo difícilmente compatible con el nacionalismo. Y yo, diríamos que he sido siempre guerrero para tener mi espacio de libertad.”

“La sociedad catalana está en este momento absolutamente contaminada por estos nacionalismos. En general, la mayoría de los catalanes piensa que los responsables de sus desgracias son otros. Hay un profundo sentimiento antiespañol.”

“El nacionalismo es como una ventosidad; algo placentero para quien lo emite, pero desagradable para quien lo siente.”

* * *

Javier Algarra  (Barcelona, 1961)

Periodista

web_35‘Tuvo que ser una gesta deportiva la que nos quitara los complejos’

“Son deportistas catalanes, orgullosos de serlo, los que han demostrado que la unidad constituye la fuerza de una nación. Una unidad representada por la Cataluña de Xavi, Puyol, Piqué, Busquets, Valdés, Capdevila y Fábregas; la Asturias de Villa; la Andalucía de Sergio Ramos, Marchena y Navas; la Valencia de Albiol; las Canarias de Silva y Pedro; la Navarra de Llorente y Javi Martínez; el Madrid de Casillas, Reina y Torres; el País Vasco de Xabi Alonso; o la Castilla de Arbeloa, Mata o Iniesta. La riqueza de la disparidad, de las peculiaridades regionales y de las variadas personalidades, se convierte en una lección de compañerismo y de capacidad de trabajar en equipo, como la que nos dieron nuestros futbolistas de la selección española, capaces de alzar unidos la copa de campeones del mundo.

Tuvo que ser una gesta deportiva la que nos quitara los complejos a la hora de enarbolar nuestra bandera, y han tenido que ser unos jóvenes futbolistas quienes, con su esfuerzo, abnegación, generosidad y espíritu común, nos demostraran que nuestro auténtico potencial es la suma de nuestras capacidades, singularidades y hasta diferencias”.

 * * *

Francesc de Carreras  (Barcelona, 1943)

Catedrático en derecho constitucional

francesc-de-carreras-9“La Constitución garantiza la igualdad de derechos de los ciudadanos españoles en muy diversos preceptos, especialmente en los artículos 1.1, 9.2, 14, 139 y 149.1.1o. Desde el punto de vista que nos interesa, es meridianamente claro el art. 139.1 CE: “Todos los españoles tienen los mismos derechos y obligaciones en cualquier parte del territorio del Estado”. Por tanto, al no haber discriminación alguna entre ciudadanos españoles, ningún territorio de nuestro Estado puede ser titular del derecho de libre determinación que garantiza el derecho internacional.

Por tanto, en conclusión, el “derecho a decidir”, en el sentido que se utiliza en el debate político catalán, es un término legalmente inexistente. Si lo que se quiere con este término es aludir al derecho de libre determinación (o autodeterminación) de los pueblos, reconocido en el derecho internacional, Cataluña no puede ser sujeto del mismo porque no reúne ninguno de los requisitos para ser titular del mismo. Si lo que se quiere decir es que el ordenamiento interno lo permite, sólo podría ajustarse a derecho en el sentido de que la Constitución puede ser reformada en su totalidad mediante el procedimiento previsto en el art. 168 CE que requiere, en todo caso, un referéndum en el que participen todos los ciudadanos españoles y no sólo los ciudadanos de Cataluña”.

 * * *

Félix de Azúa  (Barcelona, 1944)

Escritor y filósofo

‘Cuando se acabe esta neurosis colectiva dará gusto volver a Cataluña’

Félix de Azúa, filósofo

“Toda ideología nacionalista es de derechas, y en este caso roza la extrema derecha en su vertiente española. La holandesa es racista, la francesa es patriótica y de charanga, y la española es vasca y catalana… pero siempre coinciden en una cosa: una de sus necesidades esenciales es tener el enemigo en casa. Si no hubiera un 60% de hispanohablantes en Cataluña, de gente a la que le parece una idiotez la secesión, no existiría ningún conflicto. Ya se habrían separado, como Crimea. El problema que encuentran es que ellos sólo representan el 35% de la población y el resto no comparte en absoluto su objetivo”

* * *

General Prim [Joan Prim i Prats(Reus, 1814, Madrid, 1870)

President del Consell de Ministres del Govern Espanyol

“Soldats! Podeu abandonar aquestes motxilles perquè són vostres, però no podeu abandonar aquesta bandera, que és de la Pàtria! Permetreu que l’estendard d’Espanya caigui en poder dels moros?”.

.

.

* * *

Lluís de Requesens  (Barcelona, 1528 – Brusel·les, 1576)

CDL11084Comendador Major de Castella (…un català, cap militar de Castella!!!)

Governador del Ducat de Milà (1572-1573) i de Flandes (1573-1576)

Al servei del rei de les Espanyes, aquest català governà Milà i Flandes (Països Baixos). Com a mà dreta de Joan d’Àustria, participà decisivament a la batalla de Lepant, on Espanya aturà l’amenaça musulmana a Europa: Coses grans que fem els espanyols quan estem units!!!

.

* * *

Ramon Folc de Cardona-Anglesola  (Bellpuig, 1467 – Nàpols, 1522)

Almirant de la Flota de les Espanyes. Virrey de Sicília i Nàpols

Almirante de la escuadra española que conquistó Mers-el-Kebir en 1505 durante las campañas del norte de África. Participó en la guerra de la Liga de Cambray (Italia) en el ejército de Fernando el Católico. Fue virrey de Sicilia (1507-1509) y Nápoles (1510-1522).

 * * * 

Joan Orpí i del Pou (Piera, Anoia, 1593 – Nueva Barcelona, Veneçuela, 1645)

Conqueridor a les Amèriques. Fundà la ciutat “Nueva Barcelona” a Veneçuela

Plaza_Bolívar_de_BarcelonaEstudió derecho en Barcelona. En Sevilla se alistó como soldado en la expedición que en 1623 partió hacia América para defender las ricas salinas de Araya (Venezuela) que los neerlandeses pretendían apropiarse. Fue nombrado asesor jurídico en Cumaná y después en Caracas. En 1631 comenzó una larga ofensiva contra los indios cumanogotos, que dificultaban las comunicaciones e impedían el comercio entre las gobernaciones de Venezuela y Cumaná. Los derrotó definitivamente en 1637. En 1638 fundó Nueva Barcelona (la actual Barcelona, en Venezuela). Durante su gobernación defendió la costa contra los ataques neerlandeses e impulsó el progreso de la ganadería y la agricultura.

* * *

Gaspar de Portolà (Balaguer, 1717 – Lleida, 1784)

Conquistador y primer gobernador de California. 

El catalán Gaspar de Portolà, conquistador y primer gobernador de California.

El catalán Gaspar de Portolà, conquistador y primer gobernador de California.

Alférez en 1734, teniente en 1743 y capitán de dragones en 1764, sirvió en Italia y Portugal. En 1764 pasó a Nueva España y en 1767 fue nombrado gobernador de Baja California para expulsar a los jesuitas y reemplazarlos por franciscanos, conforme al decreto de Carlos III. En 1769 fue nombrado comandante de la expedición organizada por el visitador general de Nueva España, José de Gálvez, a la Alta California, para asegurar la posesión de las tierras ya descubiertas, frenar las incursiones rusas y británicas por la costa norte del Pacífico y continuar la labor de las antiguas misiones jesuíticas, encargada al franciscano mallorquín y responsable religioso de la expedición Fray Junípero Serra. La expedición fundó la misión de San Diego (1769), recorrió la bahía de Monterrey y descubrió la de San Francisco. En 1770 inició la construcción de la Misión de San Carlos Borromeo de Carmelo y fundó el presidio de Monterrey. En 1776 fue nombrado gobernador de Puebla. Tiempo después se nombró su sucesor y regresó a España.

* * *

Manel d’Amat i de Junyent [Virrey Amat] (Vacarisses, 1707- Barcelona, 1782)

Virrey del Perú

El catalán Manel Amat, Virrey del Perú (Imperio Español).

El catalán Manel Amat, Virrey del Perú (Imperio Español).

Nació en el seno de una familia aristocrática catalana y siguió la carrera militar, en la que alcanzó el grado de mariscal de campo. En 1755 se le nombró gobernador y presidente de la audiencia de Chile y, después de una afortunada gestión, fue designado virrey de Perú (1761-1776). Durante la guerra contra Inglaterra desplegló una gran actividad, dotando al virreinato de una sólida organización militar al mismo tiempo que enviaba expediciones marítimas para combatir a los ingleses en Oceanía. Dio gran pompa a la corte virreinal y embelleció Lima con grandes obras públicas. Fortaleció el poderío militar del virreinato y su gestión aumentó el aporte peruano al erario real.

.

* * *

Pere Fages i Beleta, alias “El Oso” (Guissona, Lérida, 1734 – Méjico, 1794)

Coronel. Conquistador en Méjico y California

En 1767, como teniente y segundo en el mando de los Voluntarios Catalanes llega a Sonora para servir a las órdenes de Domingo Elizondo. En 1769 el virrey Gálvez le designa comandante de la parte marítima de la expedición de Portolà. Tras 110 días tras la partida llega a la actual bahía de San Diego. Participó en las dos expediciones (1769 y 1770) a la bahía de Monterrey y fue ascendido a capitán. Reemplazó a Portolá como gobernador (1770-1774) de la Nueva California tras la partida de este en 1770. Desde el cuartel general de Monterrey comandó expediciones a las bahías de San Francisco y San Pablo, el estrecho de Carquinez, el río San Joaquín y las correspondientes áreas circundantes. Se ganó el apelativo de “El Oso” tras cazar varios de estos animales en San Luis Obispo. En 1777 combatió a los apaches en Sonora y ascendió a teniente coronel. En 1783 volvió a Monterrey como gobernador de toda California, cargó que ocupó hasta 1791, año en que marchó a México. En 1789 alcanzó el grado de coronel. 

* * *

Jaume I el Conqueridor   (Montpeller, 1208 – Alzira, 1276)

Rei d’Aragó

Jaume I tingué una consciència profundament hispànica. Com a titular de la Corona d’Aragò, es considerava un dels cinc reis de les Espanyes (juntament amb Lleó, Castella, Portugal i Navarra). Era una època de reunificació peninsular, on es tenia sempre present el record de l’antiga unitat visigoda i romana.

Escriu l’historiador Marcel Capdeferro:

Jaime I, al que Rovira Virgili llama «padre de la nacionalidad catalana», tiene en su Crónica expresiones como las siguientes:

Refiriéndose a su padre, dice: «Nuestro padre el rey Pedro fue el rey más franco de cuantos hubo en España» (Crónica, 6). Hablando del noble catalán Guillem de Cervera dice que era «de los más sabios hombres de España» (34). Se refiere a sus fuerzas militares como «la fuerza que es de las mejores de España» (21). En otro capítulo (el 392) dice que Cataluña «es el mejor reino de España» y «la más honrada tierra de España». En repetidas ocasiones se refiere Jaime I a los «cinco reinos de España», eso es León, Castilla, Navarra, Aragón y Portugal.

Lo mismo acontece enla Crónicade Bernat Desclot. Refiriéndose a la batalla de las Navas de Tolosa narra los sucesos en los que intervinieron «los tres reyes de España, de los cuales no de ellos fue el rey de Aragón» (Cap. IV). Narra Desclot un viaje del Conde de Barcelona a Alemania para entrevistarse con el Emperador. Se presenta diciendo: «Señor, yo soy un caballero de España». Y se presenta ala Emperatrizdiciendo: «Yo soy un Conde de España al que llaman el Conde de Barcelona». El Emperador dice a su séquito: «… han venido dos caballeros de España, de la tierra de Cataluña» (Cap VIII).

.

(Continuarà!!!!!!!!!)

_____________________________________________________________

Traducción al castellano:

Grandes botiflers de la historia

“¿Tú no eres muy patriota, verdad?”, me dijo un compañero de trabajo, hará un mes, comiendo en Arenys de Munt. Me lo dijo con una mezcla de sorpresa e indignación, pues no podía entender que un catalán, como él, que soy del Barça, hablo catalán, y mi abuelo era un pagès de Tortosa, no sea nacionalista… cómo diciéndome: “tú no eres buena persona”.

Y es que el nacionalismo catalán quiere convertirse en la medida del bien y el mal. El epicentro y fuente de la moral. Es el juez divino que pone a su derecha a los patriotas y a su izquierda a los botiflers. Así, los patriotas serían los puros, los honorables bonshomes, los luchadores por la patria perdida, defensores de ideales más allá de las pequeñas miserias cotidianas… en resumen: serían mejores, superiores moralmente. En cambio, los que no comulgamos con la idea de patria esbozada por el nacionalismo decimonónico, seriamos una especie de demonios sociales, quintacolumnistas a ser derrotados y extinguidos, traidores irredentos… en resumen: inferiores, y –como diría Bibiana Aído- seres vivos pero no personas.

Por su parte, los que no tienen la suerte de ser catalanes, también disfrutan de la oportunidad de redención: así, uno de fuera que tenga carné del Barça, vista barretina mental, y aprenda a decir “bon día” en catalán, será elevado socialmente a la categoría de nou català (nuevo catalán). En cambio, aquellos que no frecuenten los sacramentos nacionalistas, continuarán siendo unos charnegos, o sudakas, o moromierda, según su origen étnico-lingüístico.

Hoy me centraré en los botiflers. Otro día hablaremos de los xarnegos y de los nuevos catalanes, pero vayamos por partes. Hoy haremos un homenaje a aquellos catalanes, hombres y mujeres que, como yo, no comulgamos con la idea de patria decimonónica que defienden Jimmy Jump, Maria Lapiedra, Carod-Rovira y otros “patriotas”.

A los hermanos botiflers va dedicado este homenaje!

(Botifler: término que se usaba al s. XVIII para denominar a los catalanes que lucharon en el  bando borbónico durante la Guerra de Sucesión del 1700-1714. Hoy día, este término se usa, de forma impropia y peyorativa, para señalar con el dedo a los catalanes que no compartimos la ideología nacionalista decimonónica, hoy imperante en Cataluña, y tenemos otras formas de pensar diferentes).

_____________________________________________________________

cub_NOS_DUELE_CATALUN_AP.S.: El libro Nos duele Cataluña (Galland Books, 2014), de reciente publicación, recoge entrevistas a 15 catalanes ilustres, orgullosos de su hispanidad. Aquí pueden leer una entrevista que hice a la autora, Begoña Marín, y un extracto de las 15 entrevistas.

 

65 respostes a Botiflers

 1. TONI ha dit:

  M´agrada molt això que has escrit, perque jo tambè soc un botifler de collons, VISCA ESPANYA I VISCA CATALUNYA!!!!

  Sort i anims company, seguirè amb atenció tots els teus articles 🙂

 2. Dasein ha dit:

  Jo també sóc un botifler.
  VIVA CATALUÑA.
  AMUNT ESPAÑA

 3. Javier Calonge ha dit:

  Si estimar la història de Catalunya tal com va ser, i no renegar de la nostra hispanitat, mare de la nostra catalanitat, és ser un botifler, jo ho sóc.

  Visca l’Espanya catalana!

 4. Ryo86 ha dit:

  Un altre botifler es presenta 😉

  Viva Cataluña! Visca Espanya!

 5. ssdf ha dit:

  Un blog precioso. Un amistoso saludo desde Barcelona. Viva España y Visca Catalunya

 6. miquel ha dit:

  ser català i no ser nacionalista no és ser mala persona, és ser ignorant… Catalunya viu un expoli fiscal per part d’Espanya declarat pel propi estat que supera els 20.000 milions d’euros cada any… si disposéssim d’aquests diners no faria falta cap retallada, tindriem grans infraestructures, millors serveis socials, millor universitats, millors hospitals… en definitiva, que qui no entengui això només pot ser ignorant, o bé tenir un interès econòmic egoïsta en aquesta unió Catalunya-Espanya, en la que només hi sortim perdent, siguem nacionalistes o no…

  Pensem una mica… i no siguem tan simplistes.

 7. mitesimentides ha dit:

  Gràcies, Toni, Dasein, Javier, Ryo86, ssdf.
  Salutacions!

 8. manel c. ha dit:

  D’entrada, crec que per higiene mental són necessaris espais com aquest bloc, enmig del pensament únic nazi-onanista que ho envaieix tot (fins i tot el muntanyisme i l’excursionisme!). He disfrutat molt amb el contingut i amb les formes, pel sentit de l’humor (lo del tic del Pujol a resultes del testament de Dalí, p. e.). Ara bé, des de la meva òptica particular llibertària, des de l’òptica de qui no és que tingui res en contra de cap nazi-onanisme en concret, sinó que s’hi vomita al damunt de tots per igual, sembla, més explícitament en ocasions, més implícitament en unes altres que hi hagi, subjacent, una negació d’un constructe feudal i burgès (Catalunya) i una afirmació d’unaltre constructe igualment feudal i burgès (Espanya). Tampoc m’agraden molts dels blogs i webs que tens linkejades (neocons, nazional-catòlics,…). M’agradaria més una crítica al nacionalisme i a tot discurs identitari amb una més clara postura “liberal” (en el sentit clàssic del terme), o bé “constitucionalista”, “ciutadanista” o, inclòs “jacobina” (l’estat-nació garant dels drets ciutadans i depositari-garant de no retrocés de les conquestes socials)… en això, trobo la “línia editorial” a voltes ambígua, a voltes escorada cap a les tesis de la caverna espanyolista casposa. A mi em fa tant de fàstic en “Federico” com la Rahola, per entendren’s. En resum, en la meva opinió, el que trobo a faltar com a llibertari que respecta als jacobins i què entén què els jacobins, la seva “ala esquerra”, són els pares del socialisme, són espais disidents veritablement disidents del nacionalisme ètnic, cultural, racial o de qualsevol mena.

  Per últim, una recomanació bibliogràfica: “El nacionalismo. Una ideología” d’Alfredo Ruiz Prados (Ed. tecnos). És un catedràtic de filosofia política què, en aquest assaig i des d’un punt de vista “jacobí”, desmunta tota la parafernàlia amb què es basteixen els nacionalismes, en síntesi: dissenyar les premises per arribar a la conclusió a la que volen arribar, és el nacionalisme qui construeix la nació.

  Molta salut!

  • mitesimentides ha dit:

   Gràcies, Manel, pels elogis i per la recomanació bibliogràfica. Molt interesant la teva puntualització sobre les mancances dites. Ho tindre en compte!!! Salutacions!

   • manel c. ha dit:

    Ep!, no cal “tenir en compte” res, company. És el teu bloc i tens dret a enfocar les coses com vulguis i a ser més explícit, ambigu, escorat a la dreta o a l’esquerra. Jo només apuntava el que trovo a faltar, tant a la xarxa com en general, a saber, una crítica liberal-il·lustrada o llibertària (aquesta gentussa han intoxicat inclòs algunes webs supossadament altermondialistes i àcrates).

    Et deixo aquest link a un blog d’una persona reàcia també als nazi-onanismes (obertament de la corda concreta d’ICV, però, bé…), amb un sentit de l’humor àcid com el teu:

    http://glamboy69.wordpress.com/2011/04/10/10a-una-caca-de-bruixes/

    Molta salut!

 9. Ricard Fernández i Valentí ha dit:

  Molt interessant. Un llistat que es podria ampliar molt més, com per exemple Josep Maria de Sagarra, Andreu Avel·lí Artís “Sempronio”, Jaume Abellà, Xavier Cugat… i fins i tot, encara que sembli contradictori, amb polítics catalanistes com Josep Tarradellas i Francesc Cambó, que això ja és el colmo. Per cert, Salvador Dalí és el meu pintor favorit. Te n’adones que a Barcelona encara no li han dedicat ni un sol carrer, plaça o parc? I Josep Pla és dels meus escriptors favorits tant en català com en castellà. La seva Guía de la Costa Brava, magnífica. I una cosa molt curiosa. Al Regne Unit, per exemple, un anglès que triomfa fora de la seva terra la reina Isabel li otorga el títol de Sir o de Dame (si és dona) com a reconeixement per la seva trajectòria i pel prestigi que ha donat a la corona britànica. En canvi, a Catalunya, un català que triomfa per arreu d’Espanya o a l’estranger, en comptes de reconèixel per la seva feina i per donar a conèixer a Catalunya i als catalans arreu del món, aquí és com una mena de traidor. Desgraciadament, aquesta és la gran diferència.

  • mitesimentides ha dit:

   Gràcies, Ricard!

   Sí, aquest llistat era un primer tast. L’aniré ampliant a poc a poc. Gràcies per les teves aportacions (Xavier Cugat, etc…..) Els hi aniré incorporant al llistat!!!

   En efecte, és molt curiós que Dalí no tingui cap carrer, plaça o parc a Barcelona. Aquí prima la política (la secta) per sobre del talent, l’art o el treball. Catalonia is different!

   Salutacions!

   • manel c. ha dit:

    El cas de Xavier Cugat és paradigmàtic. No recodo on (fa molts anys), vaig llegir una crítica on se’l criticava per haver-se casat amb una murciana (típic del catalanisme capquadrat i racista!), quan es va casar amb la Charo (la gran deixeble d’Andrés Segovia, la sex-symbol que només arribar als USA va triomfar al cinema i com a guitarrista i com a vocalista de la Salsoul Orchestra!)… Recentment, en una nota obituària de’n Torró (històric d’Estat català), en una web teòricament antisistema on el etnocèntrics tenen barra lliure, es feia referència a que “havia format un matrimoni híbrid ja que la seva muller era murciana, això sí, però, ‘integrada’…” No cal dir que a la meva intervenció titllant-los de xenòfobs, vaig rebre una pluja d’insults (de fatxa espanyolista en amunt).
    I per en Ricard: un dels meus llibres favorits, tant o més el text que les fotografies, és “Els rius de Catalunya”, amb aquella prosa de’n Pla tan emotiva, com descriu els engorjats del Segre, abans que les obres hidroelèctriques ho aneguéssin gairebé tot… i què podem dir dels escriptors catalans actuals que han comés el delicte d’escriure en castellà, com el gran Eduardo Mendoza…?

    Molta salut!

  • Josep Lluís ha dit:

   Ricard:

   Citas a Tarradellas y tienes toda la razón: quienes sabemos han enterrado y han ocultado “convenientemente” cosas como que cuando regresó de su exilio gritó: “Visca Catalunya i visca Espanya!”.

   Sobre lo que dices de Salvador Dalí, efectivamente, no tiene calles, plazas, ni parques con su nombre. Pero es que a la leridana doña Emilia Aldomà Sans, asesinada en 1987 por Terra Lliure, tampoco se le ha dedicado calle, plaza o parque alguno (que yo sepa).

 10. Santi ha dit:

  Jo tambe soc un botifler de collons…
  sense Catalunya Espanya no seria el que es…
  Viva Cataluña y visca Espanya!

 11. Lycaon ha dit:

  Quan Jaume I parla d’Espanya, ho fa com qui es refereix a un concepte geogràfic, com si parlés d’Europa o d’Escandinàvia. Res a veure amb la idea de nació espanyola que va construir el nacionalisme espanyol al segle XIX a base de militars xuscos i guàrdies civils, i que avui tots donem per una realitat immutable. Tots els altres (els morts) van ser tots bons catalans i van defensar el seu país com van poder o entendre. D’altra banda, el concepte de “botifler” o traïdor novament el consideres dolent quan l’apliquen els catalans. Tant hi fa que des de Dante fins als nostres dies, en totes les cultures del món, el traïdor sigui mereixedor de racó més fondo i estret de l’Infern. Si els espanyols ho tenen com a un delicte al Codi Penal, això no és dolent, ni nacionalista: això és normal.

  • mitesimentides ha dit:

   Bon dia, Lycaon:

   Gràcies per la teva aportació.

   En referència als “traïdors botiflers”: a l’actualitat, s’identifica una ideologia concreta (el nacionalisme català) amb la idea de pàtria (els patriotes), per la qual cosa qui no sigui adepte a la ideologia nacionalista imperant avui dia a Catalunya, resulta ser un traïdor a la pàtria. Em rebel•lo contra d’aquesta identificació. Jo em considero lleial a la meva terra, a Catalunya, però no comparteixo pas aquest nacionalisme “políticament correcte”… i no m’han de titllar de traïdor per aquest fet. La Catalunya tradicional, la de sempre, mai ha estat nacionalista ni independentista. I no he de ser titllat com una traïdor per defensar aquesta tradició, o per defensar opcions polítiques diferents de la majoritària.

   És com a l’Espanya dels anys 40: eren considerats “traïdors” tots aquells que no eren afectes al règim imperant a l’època. ¿Qui dóna carnets de “patriotisme”? És molt perillós i, sobre tot, totalitari.

   Per altra banda: Jo no gosaria mai dir en què pensava Jaume I quan parlava d’Espanya (si pensava en un concepte polític o geogràfic). El que sí puc afirmar és que Hispània ja era un concepte polític des de l’època romana i visigoda, i que el moviment medieval de reunificació i reconquesta contemporani a Jaume I transcendeix el mer concepte geogràfic. És una idea política i també religiosa (com era habitual a l’època, tot i que a nosaltres ens pugui estranyar avui dia).

   Salutacions!

 12. Jordi ha dit:

  pel que fa això que dius que el Xavi sigui un butifler, aqui et deixo l’enllaç d’un altre blog d’un nacionalista espanyol que no opina el mateix.
  http://zadlander.blogspot.com/2010/08/xavi-y-puyol-independentistas.html

  • mitesimentides ha dit:

   Portar la senyera no vol dir pas ser independentista. La senyera és un símbol de tots els catalans, i no només dels nacionalistes i/o independentistes.

   • Jordi ha dit:

    Això demostra que les coses depenen des del punt de vista d’on les miris, el nacionalista espanyol que ha escrit l’article en qüestió, dóna per fet que portar la senyera ja és ser independentista, com tu, que només per dir “viva españa” un jugador de la roja en plena celebració del seu primer titol amb la selecció, tompoc vol dir que ja sigui un butifler…

   • Ryo86 ha dit:

    Bones Jordi!

    jo crec que això el que demostra es que el nacionalista espanyol que ha escrit aquest text està equivocat, perque portar una senyera (no l’estelada) només és simbol de que estimes Catalunya, res més, igual que el “viva España” de Xavi pel que fa a Espanya.

    Anar més enllà es pura especulació i/o intent de manipulació, com fa aquest individu.

  • Pablot ha dit:

   Es que el nacionalismo lo mires por donde lo mires…

 13. Gràcies per citar-me, seguiré el vostre blog amb atenció! Es evident que el nacionalisme es l’excusa de la dreta per robar i retallar, entabanant a la gent.
  Més lluita de classes i menys de pobles! Es pot estimar Catalunya d’una forma positiva i no obsessiva i paranoide!

 14. Jonathan Seckermann ha dit:

  Mmmm, leyendo este artículo, no deja de venir a mi mente el nombre del estimado y excelente cantautor y poeta Joan Manuel Serrat que, como cosa rara, tampoco he escuhado ser mentado por los grandes “patriotas2 o ser tomado en cuenta el el ideario nacionalista de los políticos y seguidores catalanes. Aunque no es un artista de mi generación, es muy valorado el gran aporte en el mundo de la música y los nuevos artistas se han de quitar el sombrero ante su prosa.

  ¿será porque Serrat, no sólo honrró la lengua catalana, sino9 también se destacó y elevó su canto el lengua castellana? Tan famoso Serrat en España (incluso en la época franquista) y Latinoamérica, que no creo su figura y presencia no sea destacada y reconocida en Cataluña.

  Sus ideales en pro de la democracia y respeto a las libertades cívicas deberían ser bandera de los ciudadanos catalanes (y españoles; al fin que son lo mismo)

  “Caminante, no hay camino: Se hace camino al andar”

  • luis ha dit:

   Ya que comentas sobre Serrat y la paranoia nacional-catalanista (o estás conmigo o estás contra mí) me viene a la cabeza como anécdota un comentario absurdo que surgió en un programa de tertulias en el que un día hablando de la prohibición de los toros, un tertuliano antitaurino y ultranacionalista afirmó con rotundidad que A NINGÚN CATALAN le gustan las corridas de toros; y cuando otro tertuliano le contradijo indicando que a Serrat sí, entonces para afirmar que su argumento seguía siendo válido y no tenía fisuras indicó que el padre del cantautor era andalúz; así pues dejó entrever en sus palabras que como Serrat no era un “catalán puro” no le extrañaba que tuviese esos gustos tan poco catalanistas.

   Por supuesto que estuve riéndome una semana entera con esa ocurrencia y con ese afán de clasificar las personas; en este caso asociar Catalán como sinónimo de antitaurino y “civilizado” y No-Catalán como sinónimo de “salvaje” y “retrógrado”, y que si te gustan los toros no tienes derecho, ni puedes ser un buen y verdadero catalán…

   • Muy lamentable se apele a unos argumentos racistas para decir que se es más o menos ciudadano de X o Y país..

    Más irónico y contradictorio en España, que es un país taan mestizo que, pienso, nadie puede afirmar es “puro” (¿con respecto a qué? por cierto).

    Muy triste exista esa mentalidad en un país que se considera (y mucha gente se ve a sí misma) como de “primer mundo”)..

    Simplemente, parece una buena parte, por ignorancia, no ha aprendido de la historia reciente europea

   • Muy lamentable se apele a unos argumentos racistas para decir que se es más o menos ciudadano de X o Y país..

    Más irónico y contradictorio en España, que es un país taan mestizo que, pienso, nadie puede afirmar es “puro” (¿con respecto a qué? por cierto).

    Muy triste exista esa mentalidad en un país que se considera (y mucha gente se ve a sí misma) como de “primer mundo”)..

    Simplemente, parece una buena parte, por ignorancia, no ha aprendido de la historia reciente europea.

    Otro grupo ¿catalán? que recuerdo justo ahora son los muchachos de Estopa…. No los escucho mencionar, alabar en medios tradicionales y electrónicos nacionalistas

  • zama ha dit:

   Por cierto que si, Serrat es ejemplo del maltrato que los espiritus libres han sufrido y sufren, primero por parte del franquismo y ahora por parte del fascismo-catalanista, ¿será por ser xarnego o por cantar en castellano?

   “Caminante, no hay camino: Se hace camino al andar” pero hombre; con todo el respeto al “noi del poble sec” el verso es de Antonio Machado.

 15. El Sala ha dit:

  Ai, amic, que bé que t’entenc… ja hi he passat, jo, per aquesta fase en la que ets tu ara. I qu bé que m’ho he passat, i que bé que m’he sentit. Però noi, sempre hi ha aquell estirabot nacional-espanyol-excloent, sempre hi ha aquel fatxa-manipulador-viva-españa-monolingüe… sempre hi ha aquell nacionalista espanyol que parla i actua igual que aquell nacionalista català que ens fa pujar els colors a la cara, -per culpa del qual al final ens venen ganes de ser més espanyols que l’Ós Cantabre-Arstur, o de ser en definitiva, més papistes que el papa, cosa que sempre és un error-… i que ens fa rebotar cap a l’altra banda, perquè per més bona voluntat que hi posem -sempre els mateixos, per cert- això és un tema de “bandes”, la d’aquí i la d’allà, no sé si m’explico…
  No t’hi agafis gaire fort, fes-me cas, i perdona per donar consells que no em demanes, però és que al final tots aquests esforços ningú te’ls paga, no sé si m’explico. Si vols fer cas al gran Pla… “el meu país és aquell en què si dic bon dia em responen bon dia”.
  Avui dic això, però demà, potser el Sostres em fàrà vomitar i m’embolicaré amb la rojigualda, directament.

  Molta salut, i endavant amb el pensament inquiet.

 16. Dasein ha dit:

  Jaume I, en el llibre dels fets, també diu a Alfons X: “Això [la Reconquesta] ho fem, en primer lloc, per Déu, i en segon lloc, per Espanya”

 17. Ataturk ha dit:

  He trobat el teu blog de casualitat, i m’encanta. Felicitats, ja era hora que algú digues les coses pel seu nom. Ara be, avui en dia a Catalunya si dius aquestes coses ets un feixista i un traidor (com a minim). Molta part de la culpa la te l’esquerra. es veu que ser d’esquerres vol dir que la part mes rica d’un territori(que forma part dell mateix pais des de fa segles) no col.labori amb una altra mes pobre!!!! Que tengas suerte con el blog y espero que tus conocimientos se vayan filtrando poca a poco en la sociedad catalana para permitirnos que las ideas que fomentan la unión el entendimiento prevalezcan sobre las identitarias excluyentes y mitologicas, Gracias.

 18. Josep Lluís ha dit:

  Enhorabuena por el artículo. Es muy frecuente leer en sus foros cómo los separatistas se refieren a ellos mismos como «catalans de veritat» (‘catalanes de verdad’). ¿Qué son los demás entonces: catalanes postizos, de pega, simulados, impostados? ¿Seres travestidos de falsa catalanidad?. Y hoy mismo he encontrado esta “perlita” en forma de comentario a una noticia en el diario La Voz de Barcelona, firmada por un tal “marti m” (25 de abril a las 04:52 horas) que responde así a la opinión anterior de otro lector:

  «(…) Me niego a que sigas mancillando la condición de catalán. Catalán solo es el que siente a Catalunya como su patria y no el que haya malnacido en Catalunya por accidente o porqué su madre le malpariera ahí».

  Sin desperdicio. Racismo-nazismo-cretinismo en estado puro.

 19. Falta aquell… no me’n recordo del nom. Un home de cabells blancs. hehehe

  El que passa és que això no passa només aquí. A la resta d’Espanya, et pots trobar que per dir certes coses, no seràs un botifler, seràs un terrorista. En fi, tot plegat és una mica patètic.

  Amb tot això d’Internet, que per cert, fa que et sentis força globalitzat, només m’importa dir d’on vinc. Llàstima que a vegades tampoc puc. Molt bo!

  Salut! 🙂

 20. Francat ha dit:

  Coi clar que som espanyols els catalans, doncs sino seriem francesos. Però en tot cas … ens hem de deixar trepitjar pel centralisme madrileny ?? Recordem al llarg de la història s’han succeit vexacions contra el poble català i la seva cultura tan sols per motius culturals; desenganyem-nos, l’Espanya d’avui en dia no és res més que una versió ‘actualitzada’ Castilla des de fa 300 anys (suposo que ara direu que en Jaume I era procastellà). No cola lo de què ja vivim en un estat federal pel tema de les autonomies. Sóc català i vull ser espanyol amb els mateixos drets ‘morals’ que un castellà s’atorga a sí mateix, per tant això només s’aconsegueix amb la independència de Catalunya !!! Que els nostres origens com a catalans siguéssin feudataris no vol dir que no tinguem voluntat de ser; Castilla va náixer com a feudataria del Reino de León i mita’ls com s’han espavilat.

  Per cert, esteu segurs que ‘la Gran Catalunya’ no va existir ??? O Ferran el catòlic era catalanista o no ho entenc. Guaiteu el següent mapa de cabotatge d’Andrea Beninchasa, italià, del 1508. Recordem que una part important de la creació de les nacions és el RECONEIXEMENT PER PART DE L’ESTRANGER. Serà els intoxicants tentacles de la historiografia castellana no han pogut amagar això ?? Que jo sàpiga al segle XVI no existia el nacionalisme, per tant les motivacions per elaborar el mapa responen a situacions polítiques reals del moment. Suposo que molts direu que es tracta d’una vulgar manipulació. Gaudiu de la però de la Gran Catalunya amb la SEVA ‘rojigualda’. Salutacions.

  http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00209

  mapa complert: http://www.mesenburg.de/Karten/Portulan/Einzelkarten/Andrea-Beninchasa/Andrea-Beninchasa_Karte.gif

  • Pablot ha dit:

   Centralismo madrileño… a mi eso me suena a que en Catalunya el nacionalismo en mayor o menos medida deja plantada una semillita cuando somos pequeños. Madrid, ahí donde los ves ponen un pastón y endeudadísimos pagan muchos impuestos. El problema es del gobierno en general, de una democracia mal estructurada y una clase política. Hay Catalunya como otras comunidades pagan un pato que no les toca, pero no son los únicos.

   A lo largo de la historia han pasado cosas contra todas las partes del país, todos han sufrido lo suyo, decir que todos estaban contra uno… es ser victimista, no una víctima.

   • Anònim ha dit:

    Hombre, se puede discutir lo de la generosidad, pero lo de centralismo madrileño del poder político y económico creo que está fuera de toda duda.

 21. Pepito ha dit:

  M’afegeixo als qui es declaren BOTIFLERS
  Fora tota mena de NAZIOnalismes enverinadors .
  Visca ESPAÑA Viva CATALUNYA

 22. Sol ha dit:

  Odio el nacionalismo sea como sea, español (muy cavernicola), catalán (muy a la ultima), o cualquier otro nacionalismo en el planeta. Mira los americanos, la bandera en la puerta de las casas, en las paredes y techos de las habitaciones, ropa interior, etc….. En nacionalismo es solo la creencia de los iguales o los diferentes, si eres como yo, eres nacionalista de los míos, y sino eres nacionalista de los otros y te odio por serlo. Porque el mundo no se hace un favor a si mismo, se deja de chorradas y reconoce una única verdad, que es, nada mas y nada menos que todos estamos hechos del mismo material y que por ello somos todos lo mismo. Hermanemonos, y no hagamos el gilipollas a lo americano, bombardeando al “diferente” o al que tiene lo que nosotros queremos. Postdata: Si tu eres catalán y vienes a Madrid (por ejemplo) a trabajar o estas en cualquiera de las selecciones española, o con los cojones cogidos por la política centralista………¿Tu que gritarías a los 4 vientos?. Hay que documentarse antes de “tachar” a nadie de nada, cada uno en su pensar sabe lo que es y como lo siente, o ¿Acaso todos los anteriormente mencionados te han hecho participe de su “patriotismo” desde la cercanía?.

 23. Francat ha dit:

  España es un proyecto de Castilla … los reyes de España llevan la numeración castellana (Alfonsos, Felipes, Fernandos), el castellano es el único idioma oficial a nivel estatal, la capital de España se encuentra en Castilla, se niega la historia de Catalunya con insultos y vejaciones, desde finales del siglo XV, con la complacencia de los primeros asimilados por los Trastámara, los aragoneses.

  El botiflerismo no es más que un rasgo de asimilación a ese ‘imperio madrileño’, llamado España.

  Els esportistes d’elit és normal que siguin espanyolistes ja que sempre els fan honors des de Madrid, i han de respondre per a delectar a les masses enfervorides d’afeccionats rojigualdos que passegen banderes franquistes (òbviament anticonstitucionals). Els dits afeccionats rojigualdos ignoren d’on prové realment la rojigualda; els vostres aragonesets assimilats i blavencianos diran que d’Aragón. Podeu seguir negant, castellanots, l’evidència històrica que comença a surar, mapes autèntics del segle XVI en què extrangers associen una mena de ‘rojigualda’ a la senyera nacional de Catalunya; senyera que havia fondalat els mars de la mediterrània i atlàntic. Que en Jaume I parlés favorablement d’Espanya és intrascendent per aquella època; si el bon rei veiés com en els darrers segles que s’intenta per tots els mitjans ensorrar la pàtria catalana (el seu “lo meylor regne d’Espanya”) en nom d’Espanya, de ben segur que es fotria a tallar caps a la mínima referència negativa a Catalunya. Recordar que la primera rojigualda de l’era moderna (Carlos III), 1785, se la taca barroerament amb tansols castells i lleons !!!! Quina barra els castelladregots oi !!

  Pel que fa als grans artistes i intel·lectuals de la història … més assimilats que es congriaven amb les castes madrilenyes els uns per què els feien els pilotes, els altres per fer més simpàtica Catalunya a ulls de l’Estat Español, és a dir més PROVINCIANA, folclòrica i mesella.

  La Nació Catalana sempre ha existit i sempre el tarannà de les seves gents l’han definida. També forem reconeguts per molta gent d’aquelles èpoques fins al segle XVII, òbviament ja entrats al segle XVIII som negats com a nació ! S’han vessat un fotimer de mentides sobre la història de Catalunya i creieu-me que la gran majoria no provenen dels propis catalans.

  Estem assinstint a l’esquarterament de Catalunya i vosaltres, bultors castellanòfils, al damunt us hi afegiu ! Sincerament, aneu a pastar, per la vostra messetària consciència !

  • Isaac ha dit:

   Imperio madrileño. Joder, decir que estás enfermo es quedarse corto. Se puede ser independentista pero objetivo, lo tuyo es ver lo que te enseñaron a ver para poder odiar.

   Tu conocimiento de historia es extraño, peor el punto de vista para interpretarla y verla, es… completamente absurdo. Usas valores actuales para interpretar lo que crees que saber de otra época, sólo atiendes o retrocedes al punto que quieres… pero bueno, no se puede esperar mucho más de otro que aún sigue con el coco de uno de entre 1880 y 1950… porque lo de nación… que me intenten razonar que cooojones significa nación y más hoy día.

   Tiene huevos, encima la peña flipándolo con el icónico Barça o Real Madrid, que sin peña de otros países no serían lo que son.

   Por cierto, la numeración de los reyes de España (Borbones = Franceses)… me la suda. Eso sí, imagino que llevan al numeración Que tiene en cuenta la de Aragón, Castilla (es decir, con anterioridad Asturiana… etc), pero… digo yo, que cojones importará eso, si yo soy republicano y seguramente tú también, aunque tu de mentira, porque fijo que te pones palote hablando de Jaume I (Frances), de Wifredo (Frances) y de la antigua y gloriosa Generalitat… que era una Generalitat de y para burgueses y aristócratas, el pueblo, ni voz, NI VOTO, NI DERECHOS, lo cual no la diferencia demasiado de la actual…

   Ahora una cosa, que un gobierno sea centralista o no, que sea un estado federado o autonómico… es lo de menos, lo importante es que sea justo, económica, social, política y éticamente.

   Ale un saludo a todo aquel que pueda pensar por si mismo y no parezca un mono con escopeta.

   P.D.: vete a la ventana de tu casa, tira una piedra, y ahí donde llegue…. to pa ti, fuera de ahí, deja de arme la brasa, jajaja.

 24. David ha dit:

  Gracias, Isaac, por tu respuesta al comentario anterior. Ya sé que en realidad la culpa no es de ese chaval sino de toda la basura que le han metido en el perolo desde parvulitos (seguro que también se traga lo de la “Confederación Catalano-Aragonesa”); pero la empanada mental que demuestra me había puesto de tan mala hostia que ya iba a decirle algo bastante soez. Creo que tu respuesta le pone en su sitio (retratarse, ya se ha retratado él) y es mucho mejor que cualquier cosa que yo pudiera haber escrito.

  Gracias también a ti, mitesimentides, por el blog. Y también al Arqueòleg glamurós por el suyo; lo del nazi-onanismo es la descripción más sintética y exacta que he oído de la cuestión.

  Por cierto, acabo de mirar la definición de “botifler” en la Wikipedia en catalán y es para echarse a temblar. Si eso no es totalitarismo, sectarismo y adoctrinamiento, que baje Dios y lo vea. Lo que más me jode es con qué desparpajo gentes que son hoy traidoras (a ver, si no, con qué palabra lo llamamos) a algo que existe (España entera, Cataluña incluída) en aras de una alucinación mostrenca (esa jamás vista Cataluña independiente) tienen los santos cojones de atreverse a acusar precisamente de traición (¿futura? ¿retroactiva? ¿anticipada?) a quienes son hoy leales a la realidad y a su patria (España, o Cataluña, que es como decir España porque siempre ha sido española) y se niegan a seguir sus desvaríos reduccionistas y mastuerzos. Xe, quina gentola. No, señores independentistas, no; mañana será (y eso habrá que verlo) lo que ustedes digan, y entonces labrarán en piedra un decreto declarando traidores a los botiflers. Pero no le den la vuelta a la tortilla antes de tiempo, porque hoy es al revés.

  Coño, qué cabreo me ha entrado.

 25. ramon ha dit:

  Bueno, y aquí tenéis otro Botifler como la copa de un pino de grande!. La verdad que reconforta mucho ver como no soy el único catalán que se siente español hasta la médula, y que llora como un niño cada vez que suena el himno de España, y que se me pone “la gallina de piel”.

  Mi opinión sobre los “xorixos” que hay ahora en la Generalitat, y que había antes, es que lo único que quieren es que los catalanes les votemos, conseguir la independencia, para así no tener que compartir con el “Estat Espanyol” sus chanchullos económicos. Vamos, que lo que quieren es “gobar” sin que el Montoro de turno pueda vigilarlo, o el Gallardón de turno.

  Yo cuando me pregunta alguien si me siento catalán o español, siempre digo lo mismo: “Yo soy un tío sin complejos, voto al PP, soy del Barça, catalán y sobre todo y por encima de todo, español hasta las trancas”.

  Yo soy español, español, español, yo soy español, español, español…

  Todavía recuerdo aquella final de los JJOO del 92, los mejores de la historia y disputados en la ciudad más bonita del mundo, cuando todo el Camp Nou se llenó de banderas de Espanya, yo solo tenía 12 años y por aquel entonces no conocía toda esta historia del odio a los toros, el odio al gazpacho, el odio a Pablo Gasol, o el odio al Gran Salvador Dalí.

  En fin, qué li farem… ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡VIVA ESPAÑA!!!!!!!!!!!

  PD: Ahora seguro que me llamarán franquista jejejeje… o “feixista” como dicen ellos…

  PD2: Bien que se comen la tortilla de patatas!! o el jamón serrano de Salamanca (la tierra de mi abuela), también se suelen acostar con churris andaluzas, si es que los pobres están cargados de complejos…

  PD3: Arturo Mas Gavarró, cuando le interesa es el más catalanista del mundo (más que Lluís Companys incluso), pero cuando tiene que denunciar supuestas calumnias, bien que utiliza el código penal español y la Constitución Espanyola!!, vaya chaquetero, y en su casa el “molt ximple” parla el castellà!!, “Arturito, te hemos pillao con el carrito del helao”.

  PD4: Cuando me hice socio del Barça, en mi carnet pusieron “Ramón García i Cabré”, les exigí que pusieran “Ramón García Cabré sin la i”, y no me hicieron ni puñetero caso, es lo que hay.

  PD5: Mis apellidos son “García Cabré”. Como podéis comprobar uno es muy español, y el otro muy catalán, como os he dicho antes, soy un tío sin complejos.

  Perdón por las “PD”, tomo unas pastillitas que me hacen perder un poco la memoria y por eso utilizo tantas “PD”, se me olvidan las cosas por el camino… pero tranquilos que “el tres per cent” no se me olvida jejeje, saludos.

  Adéu Botiflers.

  • Noé ha dit:

   Hola Ramón:
   Mereces un elogio por tener una personalidad tan firme. Eres lo que se suele decir un hombre de los pies a la cabeza, pues considero muy difícil ser tan claro en un ambiente tan enrarecido como es la sociedad catalana.
   Yo no soy catalán, sólo he conocido parcialmente Cataluña por haberme formado durante algunos años, entre 1985 y 1989, junto a colegas de la Universidad de Barcelona en excavaciones arqueológicas del Bages. Siempre fueron cordiales conmigo y tenía una gran amistad con muchos, aunque entre los historiadores abundan los nacionalistas furibundos. Naturalmente muchas de sus opiniones me chocaban porque chirriaban simplicidad y a veces una mala leche desaforada contra España, como si fuera un ente maligno en contra de la identidad catalana.
   Siempre procuré no contradecirlos o ridiculizarlos porque me consideraba un invitado. Quizás un error. Hoy después de tantos años observo que toda España ha cambiado en muchos aspectos quizás criticables entonces. Sin embargo el único sector del país que no ha cambiado un ápice son los nacionalistas catalanes. Punto por punto veo reproducidas actualmente las mismas tonterías que entonces expresaban mis colegas más extremistas, sólo que ahora son políticos supuestamente moderados con capacidad para transformar la sociedad que compartimos todos.
   Entonces me provocaban cierta vergüenza ajena mis colegas, a los que naturalmente por otras razones les tenía afecto y entendía que con ese discurso jamás llegarían a nada. Hoy me asombra que la clase política en el poder y muchos otros supuestamente los más progresistas de Cataluña comulgue con el nacionlismo del siglo XIX. No obstante muchas veces he pensado que si hubiera vivido en Cataluña no habría podido zafarme del continuo discurso victimista que les caracteriza y hasta es posible que hubiera llegado a creerme muchas de las simplezas paranoicas que imaginan contra los catalanes. Sólo por eso tu opinión tan sincera es admirable. Si señor un botifler a toda honra.
   Sin embargo tengo que contradecirte en una cuestión. El nexo copulativo “y” o “i”, que se utiliza entre los apellidos, no es un invento del nacionalismo catalán. Es el código civil español redactado a fines del siglo XIX el que exige ese nexo entre los dos apellidos de los españoles. Naturalmente esa normativa choca con la tendencia natural del castellano, o del español a simplificar los nombres y apellidos. Por eso casi nadie utiliza el “y” entre sus dos apellidos, aunque en los documentos oficiales del registro civil constan así.
   Es probable que los nacionalistas catalanes crean que el “i” los define como catalanes a ultranza, pero por el contrario no hacen más que adaptarse a la normativa legal vigente. Sin embargo no diremos más, no vaya a ser que a partir de ahora “descubierta la españolidad del la y o la i entre apellidos” pasen a poner cualquier otro nexo que les suene más catalán, por ejemplo una estrella de cinco puntas.
   Ha sido un placer leer tu carta y agradecer a Mites i mentides la posibilidad de compartir estas opiniones. Un saludo afectuoso.

  • Noé ha dit:

   Hola de nuevo Ramón:
   Para ser preciso he procurado informarme, desde la tradición normativa, como se configuró la ordenación de los apellidos españoles y el uso de la conjunción copulativa “y” entre apellidos. En catalán, como es normal según su gramática, sería “i”. Nada que objetar, creo.
   El orden de los apellidos unidos por la “y” no es una tradición milenaria, remonta a la Ley de Registro Civil de 17 de junio de 1870 (artículo 48) que estableció, por primera vez, que todos los españoles serían inscritos con su nombre (un máximo de dos unidos por un guión) y por los apellidos de los padres (padre y madre) tanto como el de los abuelos paternos y maternos. Es decir cuatro apellidos que en las partidas se unían consecutivamente con la conjunción copulativa “y”. El Código Penal simplificó la denominación al primer apellido paterno y al primer apellido materno.
   Esa práctica de la legislación decimonónica no se plasmó patentemente hasta la redacción de la Ley de Registro Civil de 8 de junio de 1957, cuando el artículo 194. 2, indicaba que los dos apellidos, paterno y materno, debían ir unidos por la conjunción copulativa “y”. Esta es la razón por la cual todos los españoles (no sólo los catalantes) hemos podido comprobar al solicitar una partida de nacimiento en el registro civil, que nuestros apellidos aparecen unidos por tal nexo, aunque en la práctica común del español medio y del castellanoparlante en particular, es pasar olímpicamente de tales artificios legales que suenan a cursilería.
   Ayer creía que la legislación al respecto permanecía inmutable. Sin embargo puesto que dicha ley remonta a pleno franquismo, he querido comprobar su vigencia. En ese sentido advierto que el Real Decreto 193/2000 de 11 de febrero, modificó el articulo 194, eliminando su apartado 2. Desde entonces se ha suprimido la exigencia registral de incluir la “y” entre los dos apellidos. Lo curioso es que tal Real Decreto fuera impulsado por una Ministra que, nada más y menos, se llama Margarita Mariscal de Gante y Mirón. Como ella ya tenía cursilería a raudales, nos dejó al resto sin nada. Desde entonce lo cursi es para quien se lo trabaja.
   En resumen. La “y” que era de todos los españoles desde fines del siglo XIX y que se reguló expresamente por la Gracia de Dios y del Caudillo, ha quedado solo para los nacionalistas catalanes como rasgo diferencial y para su exclusivo disfrute, eso sí acogiéndose a la “i”. Vamos que están de enhorabuena para reavivar su indignación.
   ¡Qué agravio suprimir la “i” entre los dos apellidos!. Además tal vejación les viene dada por ser españoles, pues en el resto de Europa sólo se tienen un apellido y por tanto allí se pierde el placer de utilizar la “i” para engancharse al segundo.
   Ese agravio debe haber sido en las Cortes tema no banal de los debates legislativos de los últimos años. Me imagino los discursos antológicos entre la ignorancia de unos y otros. Finalmente para satisfacción de todos, ya está prevista una nueva Ley del Registro Civil 20/2011 de 21 de julio que no entrará en vigor hasta el 22 de julio de 2014 (¿Será posible que en su perfidia espanyola hayan calculado hasta esa fecha para dar por saco?, precisamente 300 años después de que Felip Ve, se plantara con las tropas en Lérida, a cobrarse la herencia de Carles II).
   Sin embargo la nueva ley no es café para todos, sino barra libre. Prácticamente da carta blanca para que cada españolito se ponga los apellidos como le de la gana, precedidos con la “de” intercalados con la “y” o la “i”, hasta cambiar el orden por el que más le guste, lo cual sencillamente me parece un disparate y prácticamente nos retraerá al uso anárquico de los apellidos antes de 1870. Eso si el Barça podrá uniformar a tots els socis, se llamen como se llamen, porque es más que un club.
   Queda con esto demostrada la españolidad de la “y” o de la “i” según se prefiera en dos de nuestras lenguas hispánicas.
   Ayer, para que los nacionalistas catalanes no incurrieran en tamaña incongruencia españolista, proponía que sustituyeran esta conjunción copulativa “i” por una estrella de cinco puntas. Sin embargo ¡una estrella con tal tipología pone en grave riesgo las reivindicaciones independentistas catalanas!. Sobre todo tras conseguir España su primer campeonato del Mundo de Futbol.
   Por ello yo propondría que mejor unieran sus apellidos, de pura raigambre païsera como Lopez i Tena, con otro símbolo más a propósito y ancestral, por ejemplo una butifarra doblada, que también luciría de forma más vernácula sobre la senyera, pues no debe minusvalorarse que mostrando la estelada al resto del mundo corran el riesgo de ser confundidos con forofos de la “selecció espanyola”, gritando cada 11 de septembre “jo soc espanyol, espanyol, espanyol, ….jo soc, espayol, espanyol, espanyol…..”
   Un saludo Ramón y al resto. Con afecto.

 26. Viafora ha dit:

  Como Albert Boadella, uno de los botifleros más queridos del nacionalismo español siempre ha dicho que Franco no prohibió el catalán aquí les dejo otra perla:

  “…todos los funcionarios de las corporaciones municipales y provinciales de esta provincia (Barcelona) cualesquiera que sea su categoría, que en el acto de servicio, dentro o fuera de los edificios oficiales, se expresen en otro idioma que no sea el oficial del Estado, quedarán ‘ipso facto’ destituïdos, sin ulterior recurso.(…) Tercero. – Los mismos criterios se aplicarán con respecto a los funcionarios de cualquier otro servicio público, especialmente los que sean maestros y profesores del Estado, así como inspectores de Sanidad…”.
  (Circular del Gobernador Civil y Jefe Provincial de Barcelona, Wenceslao González Oliveros 1940 comunicada a los alcaldes de Barcelona)

 27. Viafora ha dit:

  Del general Prim les dejo un fragmento de un discurso que pronunció en las Cortes, en 1851

  (…) pues palo y hierro a los catalanes, decís vosotros (…). Y (…) ¿no es aquel país [Catalunya] laborioso, inteligente y honrado? (…) Pues entonces, ¿por qué lo mandáis como a un país de salvajes o vagabundos? Ahí está la falta de tacto, ahí está la falta de talento. (…) ¿Son los catalanes españoles? Pues devolvedles las garantías que son suyas, que tienen derecho a usar de ellas, porque las han ganado con su sangre, igualadlos a los demás españoles; si no los queréis como españoles, levantad de allá vuestros reales, dejadlos, que para nada os necesitan; pero si siendo españoles los queréis esclavos, si queréis continuar con la política de Felipe V, de ominosa memoria, sea en buena hora, y sea por completo, amarradles a la mesa el cuchillo como hizo aquel rey; encerradles en un círculo de bronce; y si esto no basta, sea Catalunya talada y destruída y sembrada de sal como la ciudad maldita, porque así, y sólo así venceréis nuestra altivez; así y sólo así domaréis nuestra fiereza”.

  • Noé ha dit:

   Nadie negará que el General Juan Prim y Prats, natural de Reus ( prov.Tarragona) quería entrañablemente a Cataluña. Pero, mal que les pese a los nacionalistas catalanes, hay muchos catalanes a lo largo de la historia que se han distinguido por su defensa de España y en ese caso destacó especialmente este militar de gran prestigio.

   Diputado en “Las Cortes” madrileñas de la primera mitad del siglo XIX, llevó a cabo una gran labor de defensa de la idiosincrasia catalana y por lo demás dejó claro su actitud conciliadora con los movimientos revolucionarios en Cataluña.

   Quizás precisamente por ello, el general Prim fue nombrado Gobernador de Barcelona por el gobierno español de turno, compuesto por una coalición de Moderados y Progresistas, durante la minoría de edad de Isabel II, que serían lo que se dice receptivos para las reivindicaciones periféricas. Para variar la ciudad de Barcelona estaba sumida en una revuelta “radical” llamada “la Jamància” que había estallado en agosto de 1843.

   La Jamància, es un término de viene del romaní, y significa “comer” o vulgarmente “jamar”. Fue una revuelta de matiz republicano y fue la última de las sublevaciones que, por uno u otro motivo, se desencadenaron en Barcelona entre 1836 y 1843.

   El caso es que al pobre General Prim, que iba por las buenas, como había dejado claro en el Parlamento (ver post arriba) no le dejaron decir ni “ja soc aqui”. Fue recibido en Barcelona por una multitud revolucionaria enfurecida que le obligó a huir de la Ciudad, lo cual provocó también la sublevación de Sabadell, Gerona, Figueras, Reus (que era su ciudad natal) y hasta de Zaragoza. Se ve que media Cataluña quería jamar por la jegó, a lo cual se apuntaba otra media Zaragoza.

   A nadie debe extrañar que visto el recibimiento se sintiera obligado a regresar, esta vez por las malas, para poner en orden constitucional a la Ciudad condal, pero también al resto de poblaciones sublevadas, por muy irrenunciable que fuera su catalanidad.

   Los episodios de crueldad de las tropas de Prim fueron los acostumbrados por las tropas de todo el mundo, que tanto gustan al victimismo catalanista para clamar contra la cruel Castilla. Para lamentarse son capaces de retrotraerse, por el túnel del tiempo, de agravio en agravio, recorriendo los siglos, XX y XIX, Felipe V, el Conde Duque de Olivares y hasta romanos contra el ilergete (leridano) Indíbil y el ausetano (de la Plan de Vic) Mandonio.

   ¡Que gente mala esa de los romanos!. No pararon hasta la total imposición del latín (ya saben “la lengua del Imperio”) de donde ¡ qué curioso! procede el español y el catalán. Así dieron al traste con las lenguas ibéricas, perseguidas y desaparecidas del mapa con saña. Siempre cabe la sospecha de que en el fondo de todo estuviera “un castellano” si es que son de pérfidos los pobres que no dan para más…..

   Pues en el caso que nos ocupa no fue así, el que se batía por España “parlando en català” eso sí, pero defendiendo entonces el gobierno monárquico de la reina Isabel II (trastaranieta de Felipe V), se supone acataba por respeto a la legalidad institucional, era un catalán por los cuatro costados.

   Aunque me tomo a broma la Jamancia, tal y como permite el blog que nos ampara, ello no impide que el General Prim, deba ser considerado un gran catalán y un gran español, condiciones innegables de su personalidad, pues nada menos que llegó a ser presidente del Gobierno de la nación española.

   Si lo quieren llamarlo “botifler” pues que cada cual lo entienda a su manera, aunque si son tan íntegros con sus orígenes y tan consecuentes con la españolidad de todos, como era el General Prim, a mi me encantan los botiflers de Cataluña y les mando mi mas profunda admiración desde el más recóndito rincón de España.

   Y para los nacionalistas catalanes otro preciso mensaje, tomen ejemplo de Prim, ¡eso sí qué es ser un gran catalán!. Jamás en su vida tuvo que recurrir al lamento, ni a la mendacidad para ganarse el pan…… Ni acabó gritando por el mundo ¡Que vivan las caenas, que vívan las caenas…..! como muchos que en época de Fernando VII pretendieron abortar la España constitucional.

   Da risa ver que dos siglos después, los nacionalistas catalanes tan “hartos” de la España democrática, andan preparando la “versión doblada al catalán” con guión de los retrógrados del siglo XIX, y ya me veo los gritando el próximo 11 de septembre: “Visca les cadenes!….visca les cadenes!…..però, si us plau, millor si som catalanes!….”

   Un saludo a los botiflers.

 28. elrelojdebutch ha dit:

  los catalanes tenemos que tener la inquietud de conocer la historia, la verdadera historia y no, la que nos han querido contar los nacionalistas. Visca Catalunya i Visca Espanya!!!

 29. Sergi ha dit:

  Boadella a Catalunya i Saramago a Portugal han estat assetjats pel Nacionalisme que esclou!

 30. Isabel ha dit:

  Un blog estupendo. Muchas gracias. Ya era hora.

 31. Vicent ha dit:

  Soc Valencià. Sempre he considerat als catalans “cosins germans” fins que aquestos d’ara estan fer canviar aquest sentiment en algo totalment contrari, més prop del rebuig que atra cosa. Es reconfortant veure que no es una malaltía de tots els catalans i hi ha gent que té les coses ben clares. La llástima es que eixos botjos nacionalistes no llegirán estes lletres: no els convé.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s